Skip to main content

Per Fermí Font Mezquita
President de l’Associació Cultural Socarrats

fermi-font-mezquitaFa poc més de dos anys, l’Associació Cultural Socarrats va organitzar una taula redona al voltant de la plaça del Mercat de Vila-real en la qual participaren diversos especialistes en urbanisme i en la història de la nostra ciutat. El títol de l’activitat fou: La plaça del Mercat, un espai de futur.

Aquest acte s’emmarcà en un cicle que, sota el títol El Nostre Patrimoni Cultural, tractà diversos temes sobre la nostra ciutat i la nostra cultura, en el marc del qual també es van fer tres activitats sobre la séquia Major, i a partir de les quals, a proposta de Socarrats i amb l’aprovació del Consell de Participació Ciutadana, l’Ajuntament de Vila-real va considerar oportú encarregar la redacció d’un pla estratègic per a la séquia Major, document que a hores d’ara està en la fase final de redacció.

El mercat Central, espai de futur, va ser una iniciativa plantejada per a estimular el debat i convidar a la reflexió sobre els valors que atresora i sobre les possibilitats que pot generar com a espai de convivència, o de revalorització del nostre patrimoni arquitectònic i històric, entre d’altres.

Els participants coincidiren en el potencial d’aquest espai per a contribuir a la revitalització del centre històric de Vila-real. Aquesta plaça té a l’est les muralles medievals i al sud l’església Major, dues edificacions molt importants declarades bé d’interés cultural (BIC).

Hi havia coincidència entre els tertulians en el fet que la demolició de l’antic mercat a mitjans dels anys 70 del passat segle no s’hauria d’haver fet, i menys encara per a construir l’edificació que ocupà la totalitat de la plaça i que ben prompte es va manifestar inadequada. S’hi comentà la intervenció realitzada per l’Ajuntament per a reduir el volum edificat de l’edifici com una acció per a afavorir la visió de l’església Major, i es va considerar que seria un pas previ per a programar accions en la plaça amb més perspectiva de futur.

La demolició de l’edificació actual per a planificar un espai dinamitzador de la zona centre de Vila-real es considerà l’opció de futur que necessita la ciutat de Vila-real, i en especial la zona del centre, tan deprimida i mancada de dinamisme.

En canvi, ara mateix, lluny de planificar accions amb visió de futur, s’ha continuat invertint en aquest edifici ja amortitzat amb el condicionament del pàrquing del semisoterrani i, si no fora prou amb això, tot indica que s’ha aprovat el finançament per a la remodelació de la planta superior del mercat per a instal·lar-hi oficines administratives municipals.

El principal argument des de Ca la Vila per a continuar invertint en aquest edifici pareix ser una promesa pendent de satisfer a un sindicat. Tenim clar que les promeses cal complir-les, però, no hi ha cap altra opció que no implique hipotecar aquest espai tan emblemàtic per al desenvolupament del centre de Vila-real? Què pensarem d’ací a uns anys quan mirem enrere i vegem l’oportunitat perduda per la decisió d’ubicar-hi unes tristes oficines?

Des de l’Associació Cultural Socarrats volem demanar a tots els grups polítics, i especialment als que tenen més responsabilitat, que consideren la importància que té per al futur de la nostra ciutat abordar la remodelació d’aquest espai per a posar-lo en valor, tant des del vessant històric com social, econòmic i urbanístic. I que caldrà fer-ho amb la participació de la ciutadania i de tots els agents implicats. Potser ara no és el moment de mamprendre obres, però sí el de planificar el que es pot fer en un futur no molt llunyà.

Article publicat a El Periódico Mediterráneo 5/11/2018