Skip to main content

La sala d’actes de la Caixa Rural de Vila-real s’ha omplit de públic que volia gaudir de la II Mostra de Lectures Tradicionals. La presentadora, Maria Nebot, secretària de la delegació d’Escola Valenciana a Castelló, ha donat la benvinguda a totes les persones assistents i ha passat la paraula a Fermí Font, president de l’Associació Cultural Socarrats, el qual ha destacat la importància d’aquest acte perquè fomenta la lectura en valencià i convida els xiquets i xiquetes a reflexionar sobre la importància de la pronúncia correcta del valencià per a poder comunicar des de l’emoció i transmetre una història al públic que escolta.

Foto: Joan Rubert

Foto: Joan Rubert

Després el protagonisme l’han pres els deu xiquets i xiquetes que en representació de la seua escola, han pujat a l’escenari a llegir, entre tots, El pastor d’Herbers, un conte de Josep Usó, amb il·lustracions d’Esther Rubert, que l’associació ha editat amb l’ajuda de la Regidoria de Normalització Lingüística i que s’ha repartit als centres participants, que enguany han sigut el CEIP Angelina Abad, el CEIP Botànic Calduch, el CEIP Carles Sarthou, el CEIP Cervantes, el CEIP Concepció Arenal, el centre concertat Consolació, el centre concertat Fundació Flors, el CEIP José Soriano, el CEIP Pasqual Nácher i el CEIP Pius XII. Maria Nebot ha agraït tant als alumnes com al professorat la seua participació en aquest projecte educatiu, que no seria possible sense la seua implicació. 

Foto: Joan Rubert

Foto: Joan Rubert

Els deu alumnes que han participat en la lectura en veu alta del conte han rebut un diploma de participació i una motxilleta commemorativa de l’acte amb un exemplar del llibre L’aventura de la vida, d’Eudald Carbonell i Pilarín Bayés.

A més, en aquesta ocasió l’acte era també un sentit homenatge a Miquel Vilalta, soci de Socarrats que ens va deixar a finals del 2020, perquè el conte, El pastor d’Herbers, està basat en una vivència de Miquel quan era xiquet.

L’acte ha acabat amb una actuació de Salva el Mussennacitu, el qual ha interpretat diverses cançons, entre les quals podem destacar una versió creada expressament per a l’ocasió en què homenatja la figura de Miquel Vilalta.

Foto: Joan Rubert

Foto: Joan Rubert

La crònica de Josep Usó

Sovint, s’ha de fer des de la societat civil allò que les autoritats no acaben de fer. Ahir de vesprada, a la sala d’actes de la Caixa Rural de Vila-real, l’Associació Cultural Socarrats, va organitzar l’acte final de la II Mostra de Lectures Tradicionals.

Foto: Paco Isern

Foto: Paco Isern

En uns temps en què les pantalles ocupen tot el temps, cada vegada es fa més difícil llegir. I això és especialment preocupant en el cas dels xiquets. Per aquesta raó, l’associació, amb la col·laboració de l’Ajuntament, edita un conte. Aquest es reparteix entre els alumnes del tercer cicle de primària de totes les escoles que volen participar i els xiquets el treballen a classe. Fonamentalment, lligen en veu alta, que és l’avantsala de l’oratòria. Després, cada escola tria un representant. I a l’acte final, aquell que vam celebrar ahir, els diferents representants van llegint un fragment de la història. De manera que els assistents poden sentir-la tota només escoltant els successius lectors.

Foto: Paco Isern

Foto: Paco Isern

La idea de l’associació Socarrats és que siguen històries tradicionals. Però aquesta ocasió ha sigut una miqueta especial. El conte, El pastor d’Herbers, està basat en dades reals de Miquel Vilalta, membre destacat de l’associació, fundador de la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià i pèrit agrícola, que va traspassar a finals de l’any 2020. Segons ens va explicar ell mateix, quan només tenia set anys, va començar a treballar com a pastor a un mas proper al seu poble, Herbers.

Foto: Paco Isern

Foto: Paco Isern

Amb aquella informació, jo mateix vaig escriure una petita història procurant que fora prou atractiva per als xiquets. Un públic sempre inquiet, canviant i a la vegada exigent. Esther Rubert, una artista jove, ha afegit una bona col·lecció d’il·lustracions precioses.

Sovint, s’ha de fer des de la societat civil allò que les autoritats no acaben de fer. Ahir de vesprada, a la sala d’actes de la Caixa Rural de Vila-real, l’Associació Cultural Socarrats, va organitzar l’acte final de la II Mostra de Lectures Tradicionals.

Foto: Paco Isern

Foto: Paco Isern

L’acte el va cloure una petita actuació de Salva el Mussennacitu, un home capaç, només armat d’una guitarra, de remoure sentiments i de generar la complicitat i la participació d’un públic sempre disposat a gaudir.

Al final queda la satisfacció de comprovar que la llengua, malgrat els atacs que pateix des de fa massa temps, es manté. I que l’encant i la màgia de sentir com algú t’explica una història encara és atractiva per a la gent de qualsevol edat.

Foto: Paco Isern

Foto: Paco Isern

Podeu visionar a continuació l’enregistrament de l’acte que en va fer Televisioclar:

Podeu visionar a continuació un resum complet de l’acte: