Skip to main content

Babilònia

de Yazmina Reza

Crònica d’Esteban Jordan

En aquesta data, a Vila-real, es va celebrar la tercera reunió d’aquest curs del Club. Vàrem debatre la novel·la Babilònia, de Yasmina Reza, escriptora, actriu , novel·lista i dramaturga, que compta al seu haver, entre altres, el Gran Premi del teatre de l’Acadèmia francesa.

De tan polièdrica autora, vàrem abordar el debat des de diferents punts de vista, de l’obra llegida en aquest temps, començàrem pel títol Babilòniai a què podia fer referència, després pràcticament vàrem esmicolar el relat en les seues diferents vessants. Destacàrem la teatralitat que utilitza per a criticar diferents situacions quotidianes, que recorda alguns relats cinematogràfics dels germans Coen; de fet hi han obres d’ella que Polansky ha adaptat al cinema.

La quasi totalitat dels assistents aportàrem algun comentari o percepció sobre la narració, que mostra diferents elements que, encara que secundaris, reben una gran importància: un gat malaltís i molt cuidat, la mancança de cadires a una festa, l’espiera, el creuament amb una veïna de matinada o un assassinat prou sobtat per al mateix assassí. Va ser més d’una hora de debat entre més de quinze assistents que, com sempre, comptàrem amb la intervenció del director de grup, Vicent Usó. Quedà pendent la propera obra a comentar i anuncia que una de les properes obres a comentar serà Frankensteinde Mary Shelley.