Skip to main content

La Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real i l’Associació Cultural Socarrats s’han sumat al Voluntariat pel valencià, que impulsa Escola Valenciana, per a fomentar la difusió de la cultura i tradicions valencianes a través de la llengua.

El regidor de Normalització Lingüística, Pasqual Batalla, i el president de Socarrats, Fermín Font, han presentat la iniciativa, que tracta de posar en contacte una persona valencianoparlant amb una altra que vulga aprendre fluidament l’idioma.
D’aquesta manera, es crearan parelles lingüístiques formades per un voluntari i un aprenent que “hauran d’estar disposats a quedar una hora a la setmana, durant 10 setmanes per a parlar en valencià”, assegura l’edil, qui destaca que en pocs dies ja s’han inscrit 25 voluntaris i 17 interessats a aprendre la llengua de forma oral. “L’objectiu és que els tàndems es reunisquen per a conversar dels temes que vulguen, quan vulguen i com vulguen i, d’aquesta manera, acabar amb les inseguretats que moltes persones senten a l’hora de comunicar-se en valencià, ajudant-los a soltar-se”, explica.

No obstant això, el coneixement de la llengua no és l’única finalitat d’aquesta campanya. “Som una ciutat acollidora i la llengua és important per a la integració, però també ho és donar acollida a altres persones i donar-los a conéixer els nostres costums i tradicions”, indica Batalla, qui destaca que “qualsevol pot ser voluntari, perquè no fa falta cap titulació, sinó, simplement, ganes de parlar en valencià”. “Des de la Regidoria de Normalització Lingüística”, afegeix el regidor, “impulsem tot tipus de cursos de valencià, entre ells per als nouvinguts, perquè sabem de la importància de conéixer la llengua del lloc en el qual vivim i sentir-nos integrats”.
Per la seua banda, el president de Socarrats apunta que “la llengua és el principal valor de la nostra societat, perquè comunicar-se és fonamental”. “Hi ha persones que no parlen en valencià per vergonya o perquè els resulta difícil fer-ho amb aquells que ja es coneixen, però no tant quan és amb un desconegut i la llengua vehicular és aquesta”, explica. A més, destaca que “per als que vénen de fora, parlar en la llengua del país és un aspecte molt important, perquè pot suposar-los una barrera o una porta d’entrada vital. Conéixer-la i practicar-la els puja l’autoestima, se senten més integrats i s’evita que es concentren nuclis de població en barris o àrees concretes, fomentant la diversitat, i això és fonamental per a totes les ciutats”.
Els interessats a participar com a voluntaris o aprenents poden inscriure’s en la Regidoria de Normalització Lingüística (carrer de Josep Ramon Batalla, 6, entresòl), a través de normalitzacio@vila-real.es, al web http://normalitzacio.vila-real.es o telefonant al 964 547 009. També ho poden fer en l’AC Socarrats, al carrer de Carles Sarthou, 38 o mitjançant acsocarrats@gmail.com i al web http://socarratsvilareal.blogspot.com. I també en www.escolavalenciana.com. A tots els espais trobareu un tríptic amb una xicoteta enquesta per a conéixer la vostra disponibilitat d’horaris, preferències, gustos i aficions.

PÀGINA DE NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA PER A LA INSCRIPCIÓ I MÉS INFORMACIÓ:

http://normalitzacio.vila-real.es 

És el projecte de participació lingüística que té per objectiu posar en contacte voluntaris que vulguen destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar amb persones que volen llançar-se a parlar valencià. Són moltes les persones que desitgen utilitzar el valencià per a comunicar-se i necessiten situacions reals de la vida per a fer-ho. També les persones que aprenen valencià a les aules necessiten completar l’aprenentatge de la llengua oral.
Vols ser voluntari?
Ser voluntari del programa Voluntariat pel valencià implica comprometre’s a dedicar un mínim de 10 hores (una per setmana) a conversar en valencià amb una persona que estiga aprenent a parlar-lo. No cal tenir cap titulació.
Inscripció com a voluntari/voluntària
Vols ser aprenent?
Ser aprenent del programa Voluntariat pel valencià implica comprometre’s a dedicar un mínim de 10 hores (una per setmana) a conversar en valencià amb una persona voluntària.
Inscripció com a aprenent/aprenenta

Descàrrega d’arxius
Tríptic Voluntariat pel valencià
Tipus d’arxiu: PDF | Valencià

> Premsa: