Skip to main content

Crònica d’Amado Tena i fotos de Lluís Rodríguez

Amb la finalitat d’analitzar un nou llibre, el passat 16 d’abril es va reunir el Club de Lectura. L’obra triada va ser Els nois, de Toni Sala.

El punt de partida de la novel·la és la mort per accident automobilístic de dos joves germans de Vidreres -un xicotet poble de Girona. Un personatge centra cadascuna de les quatre parts de la novel·la: Ernest, un empleat d’una sucursal bancària del poble; Miqui, un camioner que treballa en la zona; Iona, la núvia d’un dels morts, i Nil un jove conflictiu que després de viure uns anys a Barcelona ha tornat a Vidreres. La mort dels joves influeix en les vivències de tots ells, reflectides bàsicament a través de les seues íntimes reflexions.

La primera qüestió debatuda ha sigut si les nombroses reflexions dels personatges havien suposat un llast per al gaudi de l’obra. Després d’analitzar la personalitat de cadascun d’ells, diversos dels presents van recalcar la nul·la empatia o l’estranyesa que suscitaven moltes de les seues accions i pensaments. Referent a això Vicent Usó -coordinador del club-, va posar l’accent que els autors poden i deuen tractar de contar els fets i els personatges en tota la seua complexitat.

Al llarg del debat es va parlar del to poètic i una miqueta surrealista d’alguns passatges i es va al·ludir a alguns temes que de manera marginal apareixen en la novel·la: la crisi econòmica, la vida rural i la prostitució.

Un punt interessant sotmés a discussió va ser el de les possibles interpretacions del final de l’obra.

L’intercanvi d’idees i opinions va posar en relleu un dia més l’enriquiment cultural que un club de lectura possibilita.