Skip to main content

Per Josep Carda, El Periódico Mediterráneo, 11 d’abril de 2024

La lectura que fa el professor Jacinto Heredia de l’episodi luctuós de la Crema de Vila-real, l’any 1706, xoca amb la d’historiadors com ara Vicent Baydal o Vicent Gil

Una processó cívica recorda cada any, al voltant del 12 de gener, els 253 vila-realencs que van perdre la vida el 1706 a conseqüència de l’assalt de les tropes bornòniques de Felip V. Foto: Toni Losas

Va ser la guerra de Successió, entre borbònics i austracistes, un fet més que luctuós per a Vila-real? Tots els historiadors coincidixen que sí que ho va ser. No obstant això, el relat dels fets que el professor Jacinto Heredia realitza en la seua Breu Història de Vila-real –llibre finançat amb fons de la Generalitat, promogut per la Fundació Caixa Rural Vila-real i que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament– ha sigut molt contestat, tant en mitjans de comunicació com a travès de les xarxes socials, per associacions com Socarrats i també per especialistes i historiadors, com el també professor Vicent Baydal o qui fora arxiver de Vila-real durant 30 anys, Vicent Gil.

I és que, en el capítol en el qual Heredia aborda l’assalt de les tropes borbòniques a Vila-real, el 12 de gener de 1706, d’alguna manera, posa en dubte el relat històric que, fins a la data, s’ha realitzat entorn d’aquests fets, en responsabilitzar d’alguna manera als austracistes (coneguts com els maulets) de donar via lliure a la massacre que van protagonitzar els soldats de Felip V, capitanejats per Cristóbal Moscoso, comte de les Torres, en iniciar un primer atac als soldats borbònics.

L’historiador i exarxiver de Vila-real, Vicent Gil, explica a Medi TV el fests al voltant de la Crema de Vila-real per part de les tropes borbòniques de Felip V. Foto: MEDI TV

Uns dubtes que estén a les escriptures realitzades per mossén Benito Traver, qui fora cronista de Vila-real i autor de la primera Historia de Villarreal (1909), així com de Villarreal en la Guerra de Sucesión. Uns escrits en els quals fa referència Traver als 253 vila-realencs assassinats per les tropes de Felip V en el seu assalt a la vila.

Unes tesis, les de Jacinto Heredia, que han sigut fortament contestades per altres erudits, com Baydal o Gil. Sobre aquest tema, el cronista de la ciutat de València i doctor en història medieval es recolza en el relat fet per «un dels cronistes de la Guerra de Successió més proporbònics i probotiflers», José Manuel Miñana, qui detalla que «dins de les muralles, la fúria militar s’encarnissava amb els rebels, i no hi havia ja lloc per al perdó; de barri en barri assalten les cases (…) Després d’aconseguir un botí suficientment gran, recorren a les atxes incendiàries (…) Als que eixien [de les cases en flames] els rebien les punxegudes armes dels belgues, que no tenien pietat de ningú…».

Tema superat

Per part seua, en declaracions a Mediterráneo i també en una entrevista per a Medi TV, l’historiador Vicent Gil, incideix en què «aquest és un tema superat». De fet, cada 12 de gener l’Associació Socarrats –i desde fa 13 anys amb el suport del consistori– recorda la Crema de Vila-real, amb una desfilada cívica en memòria dels 253 vila-realencs morts per les tropes borbòniques en 1706.

Gil critica durament l’escrit d’Heredia en la Breu Història de Vila-real referent a aquests luctuosos fets. «Quan no es va als arxius i es consulta tota la documentació passen aquestes coses», diu.

En l’actualitat, Gil estudia quasi 180 documents sobre la Guerra de Successió a Vila-real, que es guarden en institucions com ara l’Arxiu Nacional.