Skip to main content

Una activitat ben diferent per a reivindicar unes postres molt nostres.

Crònica de Raquel Mata
Vila-real, 17 de desembre de 2023

A les persones que conformem l’AC Socarrats ens agrada gaudir de les nostres tradicions. Així com el passat 25 de novembre, Santa Caterina, vam fer un taller de decoració nadalenca en paper, per anar preparant les nostres llars per a Nadal, en esta ocasió mamprenem l’art gastronòmic.

El diumenge 17 de desembre realitzàrem un taller de CASQUES DE REIS, eixe dolç que tota la xicalla de Vila-real canta emocionada cada any la nit del 5 de gener, en esta cançó tan entranyable que diu:

Tirorí, tirorí, senyor rei jo estic ací!
Palla i garrofes, tot pal seu rossí!
Casques i avellanes, tot per a mi!

Malauradament, la gran majoria dels nostres infants, i molts adults, no saben ben bé de quin dolç es parla. És més conegut el tortell de Reis, que, encara que també són unes postres molt abellidores, l’hem importat d’altres terres. El valencià és un poble acollidor, predisposat també a rebre tradicions de diversos llocs, però no oblidem les nostres, i més quan es tracta d’unes postres tan bones i divertides de fer com les casques. 

Davantal posat, cossiolet preparat, mans netes, farina d’ametlla, ous, sucre, llima, canyella… i a pastar! Semblem xiquetes i xiquets d’escola amb la plastilina a les mans! Forn de llenya preparat per Josep des de primera hora del matí, tot un luxe! Això sí, escoltem els consells i observem el bon fer de Salomé Cubertorer, que ha estat la persona que ens ha guiat en aquesta aventura pastissera. Els resultats han estat espectaculars! Quines serpetes tan gracioses que han quedat!

Pastem, decorem, enfornem… Tot entre converses i rialles. El cafenet, pastissets i unes herbes de Mariola per amenitzar l’espera de la cocció. En fi, qualsevol moment és bo per gaudir d’una agradable companyia. Esperem amb ganes un proper taller! Repetirem!