Skip to main content

Es va celebrar durant la nit del dissabte 14 de gener

La dolçaina i el tabal obrint la comitiva

Dissabte a la nit es va dur a terme, com des de fa trenta anys, la Marxa Cívica a Vila-real (Plana Baixa). Organitzada per l’Associació Cultural Socarrats i per Acció Cultural del País Valencià, i amb la col·laboració de la Regidoria de Normalització Lingüística, aquest acte commemora l’atac a la ciutat el 12 de gener del 1706 per part de les tropes borbòniques. En aquell atac, que va concloure amb la crema de la ciutat, van morir 253 habitants del poble, quasi un 10% de la població, i a més els atacants es van endur presoners uns 250 habitants.

La comitiva presidida pel penó de Socarrats

La marxa va començar al davant de la seu de Socarrats i, després de travessar el centre històric de la ciutat, va acabar als peus de la torre Motxa, l’única que queda en peu de tota la murada medieval, on van tindre lloc els parlaments institucionals i es va fer una ofrena per homenatjar les víctimes d’aquella tràgica jornada.

Els Miquelets defilant per la plaça de la Vila

La comitiva, encapçalada per Maribel Castillo, portadora del penó, es va dirigir cap a la torre Motxa, on tenien lloc els parlaments oficials, presentats per la periodista Glòria Castellote. Marta Cubedo, en nom d’Acció Cultural del País Valencià, recordava que «encara ens queda molt camí per recórrer fins arribar a ser un país plenament normalitzat». Fermí Font, president de Socarrats, reivindicava la tasca que l’associació fa en defensa de la llengua, de la història i de les tradicions, i aprofitava l’ocasió per a recordar a l’Ajuntament que «cal complir el Reglament de normalització lingüística», també pel que fa al nom del camp de futbol municipal. Finalment. la regidora de Normalització Lingüística valorava la tasca que du a terme Socarrats i l’interès de continuar col·laborant-hi.

Els Miquelets del Regne de València

Un any més, i ja en van deu, els Miquelets del Regne de València, associació de recreació historicomilitar, tenien un gran protagonisme en l’homenatge. Els miquelets van fer tres salves d’honor: al lloc on estava el portal de Castelló, per on van entrar els atacants a la població; a la plaça Major, i al peu mateix de la torre Motxa. L’acte cloïa amb la interpretació de la Muixeranga, mentre s’ofrenaven tres corones de llorer al peu de la torre, en nom de totes les entitats participants i col·laboradores: Socarrats, ACPV, l’Ajuntament de Vila-real i el grup municipal de Compromís.

Els Miquelets desfilant pel centre històric

Salves dels Miquelets

Val a dir que l’apel·latiu de socarrats, que els vila-realencs comparteixen amb els xativins o els contestans de Cocentaina, té el seu origen en aquest fet tan luctuós, d’on deriva el nom de l’associació organitzadora de l’acte. Aquests fets sempre han sigut amagats per la historiografia oficial perquè, tot i que la crema de pobles i ciutats era una pràctica relativament habitual al llarg de l’edat mitjana, no convé parlar-ne quan el que es pretén és establir un relat de perfecta convivència des de sempre entre els valencians i els castellans.

Glòria Castellote, presentadora de l’acte

Fermí Font, president de Socarrats, dirigint unes paraules

Com a activitat complementària, el dijous passat, 12 de gener, aniversari de la data de la crema de Vila-real, el Socarrat Major 2022 Avel·lí Flors i Bonet, filòleg i teòleg, va oferir una conferència amb el títol «La Guerra de Successió vista des de Vila-real» a la Casa dels Mundina en què va saber conjugar la història d’Europa amb la història local, amb curiositats i algun apunt de teologia.

Els Miquelets fent una salva

Els Miquelets amb els representants institucionals

Més imatges de la celebració

Fotos de Maria Juan