Skip to main content

Discurs de Toni Gisbert Sempere i Josep Enric Escribano Hellín amb motiu del lliurament del guardó Socarrat Major 2019 a l’Associació Cultural El Tempir

El dissabte 16 de febrer de 2019, es va celebrar l’acte de lliurament del Premi Socarrat Major 2019, al Restaurant El Molí de Vila-real, concedit a l’Associació Cívica per la Llengua El Tempir, que té el seu àmbit d’actuació principalment a Elx, a l’extrem sud del domini lingüístic de la llengua catalana.

Aquesta associació va nàixer l’any 1993 amb l’objectiu de contribuir a la represa lingüística del valencià després d’unes condicions polítiques adverses per a la llengua durant la dictadura (1939-1975) i un creixement demogràfic impressionant (la ciutat tenia 50.000 habitants el 1950), a causa de la industrialització i d’una allau immigratòria procedent de territoris de parla castellana de l’Estat, que van capgirar l’estatus tradicional del català com a llengua vehicular des de l’edat mitjana.

[continua llegint en PDF / pàgina 69]