Skip to main content

Dimecres 31 d’octubre, a les 20 h, vam poder assistir, a la Llibreria Ausiàs de Vila-real, a la presentació del darrer llibre de Manel Pitarch, Poemari per a ociosos, premi Ibn Hazm de poesia 2017.

L’acte va començar amb unes paraules de Fermí Font, president de Socarrats. Després el presentador, Enric Portalés, va compartir amb el públic unes interessants reflexions sobre la creació poètica i sobre la qualitat de l’obra literària de Pitarch, del qual va dir que pot comptar els llibres pels premis rebuts. També va destacar que la seua obra es caracteritza per defugir l’artifici superflu, per arribar a la poesia de veritat. Una poesia que, va dir, enganxa per la seua naturalitat, en la qual defensa tant la llibertat formal com la llibertat intel·lectual.

Valorà l’encert del títol, record a Fuster en els 25 any de la seua mort, que ja ens aboca a reflexionar sobre el fet d’escriure poesia i de llegir-ne. Un llibre en què podem trobar influències des del mateix Fuster a Estellés, passant per Ausiàs o la poesia grecollatina, i que ha obtingut el reconeixement de poetes i lectors.

Portalés va fer un breu recorregut pels diferents apartats del llibre, que aborden temes que van des de la creació poètica a la reflexió sobre la vida mateixa, lligada a l’experiència personal íntima de l’autor i del lector, amb referències contínues a la natura, i ens va convidar a llegir i rellegir l’obra de Pitarch.

A continuació Manel Pitarch ens va oferir un tast d’alguns dels poemes de l’obra, i els va relacionar amb moments viscuts i records que perduren des que era un infant ben menut.

Per tancar la nit, l’autor ens oferí un regal deliciós per partida doble: vam poder escoltar el poema “Cançó de la gronxadora” de la magnífica veu de Susanna Lliberós i, a més, vam poder gaudir d’una versió musicada d’aquest poema amb la partitura d’Óscar Campos i la veu de Rosanna Morales.

Sens dubte Manel Pitarch va aconseguir que gaudirem d’una “nit d’animetes” ben especial.