Skip to main content

L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real ha celebrat aquesta vesprada, en col·laboració amb Acció Cultural del País Valencià, la trenta-unena edició de la Marxa Cívica, per tal de commemorar la tragèdia viscuda per aquesta ciutat el 12 de gener de 1706. 

El grup de recreació història Redcoats fent unes salves. Foto de Lluís Rodríguez

Aquell dia, enmig de l’anomenada Guerra de Successió, les tropes borbòniques, comandades pel comte de Las Torres, van assaltar la vila, quan els pobladors es negaren a deixar entrar les tropes enemigues de l’arxiduc Carles, al qual reconeixien com a rei propi. Després d’un primer assalt infructuós, els assaltants van recórrer a fingir una pau que els va permetre comprovar que els defensors eren pocs. Llavors, van tocar a degolla, van conquerir la vila, la van cremar i van matar o prendre presoners, quasi una cinquena part dels seus habitants.

A la plaça Major han tingut lloc unes salves i s’ha escoltat el toc de foc. Foto de Lluís Rodríguez

Aquest episodi és, sense cap mena de dubte, el més tràgic i luctuós de la història de la nostra Vila. Tant, que encara ara, és un fet que s’estudia a les universitats d’Oxford i Cambridge com a exemple de la crueltat extrema d’aquella guerra en general i del bàndol borbònic en particular.

En arribar a la torre Motxa han tingut lloc els parlaments. Foto de Maria Juan

La desfilada, amb el suport de l’Ajuntament de la Vila, ha comptat amb la participació de l’associació de recreació històrica dels Miquelets del Regne de València i també, per primera vegada, del grup de recreació Redcoats d’Alacant.

Anna Gascon en un moment de la seua intervenció. Foto de Lluís Rodríguez

Segurament, però, el moment més emotiu de tots ha sigut quan, arribada la comitiva a la plaça Major, tres campaners han fet sonar, manualment, el toc d’alarma o de foc des del campanar de l’església Arxiprestal. Tothom que estava a la plaça ha guardat un silenci emocionat, mentre les campanes ens feien reviure a tots una sensació d’angoixa i perill imminent.

Fermí Font, amb Honori Planell, portador del penó i Anna Gascon. Foto de Maria Juan

Per fi, arribada la comitiva a la torre Motxa, l’única que resta dempeus de tota la murada, s’han fet els parlaments per part dels organitzadors i representants municipals. Un grup de dones dels Miquelets, vestides d’època han llegit en veu alta el nom de les dotze dones assassinades aquell dia.

Integrants de la Marxa Cívica moments abans de depositar les corones de llorer en honor als caiguts. Foto de Maria Juan

Anna Gascon, secretària d’ACPV, ha fet seues les paules d’Estellés per a recordar el patiment del poble valencià, tant a Xàtiva com a Vila-real, i ha manifestat que “patim un malgovern que no coneix el país”, però que la societat civil s’organitza per a la defensa del poble, tant allà on han patit les conseqüències de la DANA, com en la lluita contra la “llei Rovira” i ha demanat la dimissió del president Carlos Mazón.

Les representants femenines dels Miquelets també han tingut un paper destacat en la Marxa Cívica. Foto de Maria Juan

Fermí Font, president de Socarrats, també ha aprofitat el seu torn de paraula per a alçar la veu contra la mal anomenada llei de “llibertat educativa”, una llei, ha dit, “que pretén arraconar el valencià a les aules”. També ha demanat que el govern central espanyol deixe de menysprear el poble valencià i que aplique com cal la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries i que es manifeste clarament a favor de l’oficialitat del català a Europa.

Miquelest i Redcoats amb alguns participants de l’acte davant de la torre Motxa. Foto de Lluís Rodríguez

Finalment, Santi Cortells, regidor de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real, ha recordat que Vila-real tenia fins i tot representant propi a les Corts fins que Felip V la va socarrar i va acabar amb els Furs i el dret civil valencià, i ha expressat que “han canviat l’estratègia, però els atacs encara continuen per cremar i reduir a cendres la sobirania del poble valencià”.

Miquelets i Redcoats fent una salva. Foto de Maria Dolores Clausell

L’acte ha conclòs quan els Miquelets i els Redcoats han fet una darrera salva d’honor en homenatge als 253 veïns i veïnes de Vila-real que van perdre la vida aquell dia de fa tres-cents dinou anys.

Ressò de l’acte en altres mitjans:

Més imatges de l’acte (fotografies de Joan Rubert)