Skip to main content

Crònica d’Amado Tena i fotos de Lluís Rodríguez

La sessió del Club de Lectura del passat 30 de gener ha comptat amb la presència de Raquel Ricart, autora del llibre El dit de Déu. Conta la història de tres personatges -Nora, l’escriptora i Jo-, i les seues vivències i records s’entrecreuen per a donar forma a un relat d’amistat, supervivència i perdó.

Després de ser presentada per Vicent Usó -coordinador del club-, l’escriptora ha parlat sobre el procés de creació de la novel·la que va dur a terme durant la pandèmia de la covid.

Al fil de les preguntes dels assistents, l’autora ha reflexionat sobre una sèrie de qüestions: la creació d’un personatge com una màscara que permeta expressar-te, el llenguatge que convé emprar per a desenvolupar una història i el poder guaridor de l’escriptura.

També ha comentat l’interés que li susciten uns certs temes -entre aquests la problemàtica de la infància-, i que, en general, en les seues obres parteix d’una situació concreta més enllà que abans ja tinguera una sèrie d’idees. Sobre la manera en què parla en la seua novel·la del càncer de dos dels protagonistes, ha indicat que pretenia fer-ho amb la màxima naturalitat, partint de la seua pròpia experiència, però reconeixent que davant una mateixa situació cada persona reacciona de manera diferent.

Com a resultat de noves preguntes dels assistents, Raquel Ricart ha parlat sobre com reflecteix en els seus llibres la complexitat de les relacions familiars, i de la importància que atorga als detalls xicotets.

En el curs de l’acte l’autora ha mostrat part del material utilitzat en la preparació de la novel·la, especialment una llibreta en la qual, a més d’escriure part de l’obra, va incloure una sèrie d’imatges relatives als temes que hi tracta.

Finalment, diversos assistents han destacat la riquesa i la precisió del llenguatge del text. Referent a això, Raquel Ricart ha assenyalat que en les seues obres ho treballa molt i intenta rescatar paraules que abans s’usaven en la vida diària.

La presència de l’autora de la novel·la ha enriquit el debat en aportar dades sobre el procés de l’escriptura i revelar algunes claus d’alguns dels episodis narrats.