Skip to main content

Publicat a La Veu, 30 de gener de 2024

 

Un 12 de gener de 1994 es va fundar a Vila-real (la Plana Baixa) l’AC Socarrats. Va ser un projecte personal que vaig anar preparant al llarg del 1993. La idea principal era donar a conéixer la data del 12 de gener del 1706, quan un batalló de 4.000 soldats borbònics, sota les ordres del Comte de las Torres, va assaltar i cremar Vila-real.

Amb un cens d’aproximadament 3.500 persones, aquell dissabte, davant de l’amenaça del batalló borbònic que es retirava de Sant Mateu i anava baixant cap a la Plana, la majoria dels homes i persones que podien fer front als botiflers, estaven acantonats a Castelló de la Plana. Això va suposar que a Vila-real només quedaven unes 700 persones, la majoria dones, xiquets i gent major. L’atac va suposar la mort de 253 veïnes i veïns i la crema i el saqueig de molts edificis i cases. Per tot plegat, calia fer arribar a tota la gent una fita tan trista i recordar què va passar i el que va suposar la guerra de Successió per a Vila-real. El 12 de gener de 1994, érem tres persones les que vam fer l’homenatge amb un senzill ram.

L’AC Socarrats es va fundar un 12 de gener de 1994, per Vicent Cerdà, Susanna Marín, Víctor Chabrera, Felip Usó, Juanjo Doñate i Nelo Valls. Jo mateix vaig ser el primer president, de 1994 a 2001. Puc recordar que els primers anys tot es basava en el voluntarisme. Socis i sòcies érem pocs i no teníem cap subvenció, calia fer moltes coses però ningú cobrava.

El I Premi Socarrat Major es va celebrar al juny a un local del carrer Borriol, que ja no existeix, contigu a un reconegut taller gràfic. Vicent Pitarch, soci i amic per sempre, va ser el primer Socarrat Major.

També s’organitzaren concerts de Nadal, de primavera, mostres d’associacions musicals, visites a cellers de vins i caves, a associacions esportives, excursions a les Columbretes, a Sant Andreu de Socarrats (Girona)… Presentacions de llibres, de Joan Garí, Josep Piera, Josep Palomero, Marisol González, Manel Garcia Grau, entre tants col·laboradors i amics.

Vull també reconéixer la tasca de les presidentes i presidents que han vingut després. Anna Ángeles, 2001-2005; Maribel Castillo, 2005-2013, i Fermí Font, des del 2013 fins a l’actualitat.

I quin és el balanç? Per mi és fantàstic, presidentes, presidents i tots els membres de les juntes treballant pel record del 12 de gener de 1706, però també per moltíssimes activitats i actes que s’han realitzat en pro de la nostra cultura, llengua i tradicions. Per mi coses tan importants com el projecte de conservació i restauració de la Séquia Major, els programes de voluntariat per la llengua, el concurs i mostra de lectura en veu alta per a escolars i totes les Socarrades i els Socarrats Majors, amigues i amics dels Socarrats i de Vila-real i que van visitar el poble: Vicent Pitarch, Enric Valor, Isabel C. Simó, Pasqual Juan, Raimon, Al Tall, Enric Arenós, Josep Mezquita, Maria del Mar Bonet, Toni Royo i Manolo Carceller, Jaume Cabré, Obrint Pas, Joan Francesc Mira, Vicent Granell, Vicent Usó, Pilarín Bayes, Xavi Castillo, Avel·lí Flors i Pep Gimeno, Botifarra, i, enguany, Rosanna Cantavella. Endavant AC Socarrats!