Skip to main content

Crònica d’Anna Asensio

Un any més, i ja en van trenta, els vila-realencs s’han aplegat per commemorar que el 12 de gener de 1706 el poble va ser saquejat i incendiat per les tropes borbòniques del comte de la Torres. 

Inici de la comitiva. Foto de Joan Rubert

Abanderats de diferents associacions de recreació històrica

Integrants dels Miquelest acompanyats de Ferran Navarro, del grup Estrela Roja de Benimaclet i Andone Garcia, del grup El Tudell, al tabal

Germà Domingo de l’ACRH BUM

La comitiva ha eixit a les 19 hores de la seu de l’Associació Cultural Socarrats, entitat que juntament amb ACPV organitza la Marxa Cívica, i s’ha desplaçat per alguns dels carrers més significatius d’aquest fet històric que va causar la mort de 253 habitants.

Integrants de l’Associació de Recreació Històrica del Monserratí. Foto de Joan Rubert

Integrants de la Coronela

Integrants de l’Associació de Recreació Històrica Moià 1714

Integrants del grup la Coronela

Enguany acompanyaven la comitiva no sols els Miquelets del Regne de València, que cada any desfilen en aquesta commemoració, sinó també un nodrit grup de representants de les diverses agrupacions de recreació històrica del s. XVIII que aquest matí han participat en el I Congrés Internacional d’Entitats de Recreació Històrica del Segle XVIII, organitzat per l’Associació Cultural de Recreació Històrica Miquelets del Regne de València. El nombrós públic que ha acompanyat la comitiva i la gent que s’ha apropat a veure-la passar han pogut ser testimonis d’una Marxa Cívica excepcional per la riquesa de les vestimentes dels grups de recreació.

Els diferents grups de recreació històrica han desfilat amb els uniformes que els identifiquen

Fermí Font i Marta Cubedo amb l’ofrena de llorer. Foto de Joan Rubert

Les dones també han tingut presencià en els grups de recreació històrica

Portadors d’una de les corones de llorer. Foto de Joan Rubert

En arribar la comitiva a la Torre Motxa, han tingut lloc els parlaments. Marta Cubedo, delegada d’ACPV a Castelló ha recordat com amb el Decret de Nova Planta es va iniciar un intens procés de castellanització de l’Audiència valenciana de la mà de Pedro Colón de Larrátagui, el qual va posar tot l’afany a eliminar el català de tota actuació judicial. I ha establit el paral·lelisme amb la situació que torna a viure la societat valenciana, amb uns polítics que menyspreen la llengua i la població que l’usa; que volen prohibir l’ús legítim i històric del nostre poble, i ha acabat el seu parlament dient: “Recordem-los que venim del País Valencià, som el País Valencià i serem el País Valencià.”

Instantània d’una salva a la plaça de la Vila. Foto de Joan Rubert

Els miquelets en un moment de l’acte. Foto de María Dolores Serrano

Preparant-se per a efectuar una salva. Foto de Manel Pitarch

Fermí Font, president de Socarrats, ha manifestat que “no podem tolerar que un govern format per antivalencianistes comande el vaixell i ens enfonse la nau des de dins”i ha demanat que s’ature la destrucció del teixit cívic amb la negació de recursos a entitats que treballen pel país i que es respecte l’autoritat científica i acadèmica en matèria lingüística.

Els Miquelets desfilant pel centre històric

Salves dels Miquelets

Finalment, Noelia Sanblás, regidora de Cultura, Tradicions i Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real ha reivindicat que som valencians i hem de defensar i protegir la nostra identitat; per això, i des de fa 15 anys, l’Ajuntament de Vila-real dona suport a aquest acte.

Públic assistent

El públic ha acompanya la Marxa Cívica

Glòria Castellote ha presentat l’acte

Acabats els parlaments, mentre sonava la Muixeranga, s’han dipositat corones de llorer al peu de la Torre Motxa, com a símbol identitari del nostre passat i els miquelets i la resta d’integrants dels grups de recreació històrica han fet una salva d’honor.

Fermí Font, president de Socarrats, en un moment de l’acte. Foto de Joan Rubert

Noelia Sanblás en un moment de la seua intervenció. Foto de Joan Rubert

Marta Cubedo, delegada d’ACPV a Castelló. Foto de Joan Rubert

Fermí Font en un moment del seu parlament

Representants institucionals i de la societat civil amb les ofrenes i el penó. Foto de Joan Rubert

Salva. Foto de María Dolores Serrano

Fermí Font i Marta Cubedo amb les ofrenes al peu de la Torre Motxa. Foto de Joan Rubert

Salva. Foto de Juanjo Forés

Una salva d’honor. Foto de Joan Rubert

Acabada l’ofrena autoritats i participants han posat als peus de la Torre Motxa. Foto de Joan Rubert

Integrants dels diferents grups de recreació històrica amb els xiquets portadors dels noms de les associacions. Foto de Joan Rubert

Foto de grup al peu de la Torre Motxa. Foto de Manel Pitarch

Vicent Cerdà, president dels Miquelets del Regne de València amb alguns xiquets. Foto de Joan Rubert