Crònica d’Anna Asensio
Un any més, i ja en van trenta, els vila-realencs s’han aplegat per commemorar que el 12 de gener de 1706 el poble va ser saquejat i incendiat per les tropes borbòniques del comte de la Torres.
La comitiva ha eixit a les 19 hores de la seu de l’Associació Cultural Socarrats, entitat que juntament amb ACPV organitza la Marxa Cívica, i s’ha desplaçat per alguns dels carrers més significatius d’aquest fet històric que va causar la mort de 253 habitants.
Enguany acompanyaven la comitiva no sols els Miquelets del Regne de València, que cada any desfilen en aquesta commemoració, sinó també un nodrit grup de representants de les diverses agrupacions de recreació històrica del s. XVIII que aquest matí han participat en el I Congrés Internacional d’Entitats de Recreació Històrica del Segle XVIII, organitzat per l’Associació Cultural de Recreació Històrica Miquelets del Regne de València. El nombrós públic que ha acompanyat la comitiva i la gent que s’ha apropat a veure-la passar han pogut ser testimonis d’una Marxa Cívica excepcional per la riquesa de les vestimentes dels grups de recreació.
En arribar la comitiva a la Torre Motxa, han tingut lloc els parlaments. Marta Cubedo, delegada d’ACPV a Castelló ha recordat com amb el Decret de Nova Planta es va iniciar un intens procés de castellanització de l’Audiència valenciana de la mà de Pedro Colón de Larrátagui, el qual va posar tot l’afany a eliminar el català de tota actuació judicial. I ha establit el paral·lelisme amb la situació que torna a viure la societat valenciana, amb uns polítics que menyspreen la llengua i la població que l’usa; que volen prohibir l’ús legítim i històric del nostre poble, i ha acabat el seu parlament dient: “Recordem-los que venim del País Valencià, som el País Valencià i serem el País Valencià.”
Fermí Font, president de Socarrats, ha manifestat que “no podem tolerar que un govern format per antivalencianistes comande el vaixell i ens enfonse la nau des de dins”i ha demanat que s’ature la destrucció del teixit cívic amb la negació de recursos a entitats que treballen pel país i que es respecte l’autoritat científica i acadèmica en matèria lingüística.
Finalment, Noelia Sanblás, regidora de Cultura, Tradicions i Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real ha reivindicat que som valencians i hem de defensar i protegir la nostra identitat; per això, i des de fa 15 anys, l’Ajuntament de Vila-real dona suport a aquest acte.
Acabats els parlaments, mentre sonava la Muixeranga, s’han dipositat corones de llorer al peu de la Torre Motxa, com a símbol identitari del nostre passat i els miquelets i la resta d’integrants dels grups de recreació històrica han fet una salva d’honor.