Skip to main content

Crònica i fotografies d’Anna Asensio

 

Organitzat per l’Associació Cultural de Recreació Històrica Miquelets del Regne de València, aquest  primer congrés ha reunit huit entitats de recreació històrica

L’acte s’ha obert amb unes paraules Josep Benlloch, alcalde de Vila-real, qui ha agraït l’assistència a les entitats presents i ha manifestat la satisfacció que la nostra localitat aculla aquest acte, que es pretén que tinga una continuïtat biennal, i ha acabat la seua intervenció donant pas a un vídeo divulgatiu sobre la nostra localitat.

Foto de grup dels participants en el I Congrés Internacionals d’Entitas de Recreació Històrica del Segle XVIII

Vicent Cerdà, president dels Miquelets i organitzador de l’acte, ha anat donant pas als representants de les diferents entitats. Eduard Beneyto Mateu, en representació dels Miquelets del Regne de València, ha comentat en la seua intervenció que, en comparació amb altres grups de recreació històrica que se centren en altres èpoques, els del s. XVIII encara tenen un llarg camí per recórrer. Pel que fa als Miquelets, ha recordat que funcionen com a grup des del 2008, i que el detonant va ser el III centenari de la Batalla d’Almansa.

Eduard Beneyto, membre dels Miquelets del Regne de València

Francesca Campagnolo, integrant del grup Amici Museo Pietro Micca e dell’Assedio di Torino 1706

Beneyto ha dissertat sobre la història del Regiment de la Mare de Déu dels Desemparats, que naix el 1713 a Barcelona, i és conegut com a Regiment dels Valencians. Es tracta de soldats d’infanteria de fidelitat austriacista que vol recuperar els drets perduts amb el Decret de Nova Planta en el context europeu. Fan la lluita en una formació menor, per darrere de la línia de batalla, però amb un gran coneixement del terreny.

Pel que fa a la recreació civil, ha comentat que, en bona part, encara està per desenvolupar en el període que ens ateny. Cal tindre en compte que fer recreació no és fer teatre, i és fonamental el rigor històric. També ha incidit en la importància de la recuperació de la bandera del regiment.

Daniel Fajardo, representant de l’AC Batalla d’Almansa

Ramon Tarter, president de l’ARH Moià 1714

Finalment, pel que fa a les propostes, ha insistit que cal ser exigent amb la recreació per a dignificar els actes i per a assegurar una divulgació de prestigi, amb la coordinació dels diferents grups de recreació. Ha continuat dient que la cooperació és imprescindible per a poder avançar i que cal una comprensió holística per a poder recrear aquella època, amb un coneixement profund, amb campaments, congressos, contacte amb les universitats, per a aconseguir l’adequada formació dels integrants dels grups de recreació històrica. Ha suggerit, també, la creació de tallers, fer arqueologia experimental, fer recreació tèxtil, dominar la pedra foguera… i tants i tants aspectes que caldria tindre en compte per a fer que la recreació resulte creïble.

Paula Guevara i Dani Castells, de l’ARH del Monserratí

En el Congrés s’ha pogut observar una gran varietat d’uniformes

Eduard Beneyto ha tancat la seua intervenció presentant el projecte de federació hispànica de les guerres de Marlborough.

A continuació Francesca Campagnolo, integrant del grup Amici Museo Pietro Micca e dell’Assedio di Torino del 1706, de Torí, ha expressat que ara s’obri un espai per a compartir cultures i llengües, per a conéixer la història comuna.

Ha fet un repàs de la vida del duc Manuel Filibert de Savoia, Cap de Ferro, el qual va recuperar el Ducat de Savoia i va construir la Ciutadella de Torí per a protegir la ciutat dels setges.

Germà Domingo, president de l’ARH BUM, a la dreta del grup

Foto de grup

Foto de grup

Campagnolo ha continuat explicant que la recreació històrica naix el 1961 amb la inauguració del Muesu Pietro Micca, quan alguns voluntaris vinculats al museu, encapçalats per Guido Amoretti, creador del grup i descobridor del túnel on va morir Pietro Micca,  van fer de guies del museu vestits amb l’equipament militar.

També ha recordat que a Espanya les recreacions històriques són patrimoni immaterial de la humanitat i que és important divulgar la història comuna dels nostres territoris usant els materials adequats al moment històric, com ara fustes, teles, metalls…

Foto de grup

Per acabar la seua intervenció, juntament amb Valeria Acchiardi, han interpretat una peça musical.

A continuació ha pres la paraula Daniel Fajardo, en representació de l’Associación Cultural Batalla de Almansa, qui ha fet un repàs de la seua tasca al capdavant de l’associació. També ha fet un breu repàs de la història del segle XVIII i del patrimoni cultural, i ha manifestat que la recreació és la manera més didàctica d’apropar la història a la població, i que cal fer-la amb rigor històric, i no contaminar la recreació amb anacronismes.

Ramon Tarter, president de l’Associació de Recreació Històrica Moia 1714 ha explicat que es van constituir com a associació el 2012, però que ja el 2002 van començar a celebrar la Festa Barroca Retorn a 1714 en homenatge a Rafael Casanova i Comes. Ha explicat que vesteixen l’uniforme dels hússars hongaresos i que són pocs integrants, però que es destaquen perquè des del principi sempre hi ha hagut dones integrades en la formació.

Parlament de Francesca Campagnolo

En l’apartat de reflexions sobre el panorama actual de la recreació de la Guerra de Successió ha posat de manifest que després de les activitats que es van fer al voltant del tricentenari del 1714 s’han anat reduint les activitats i que en l’àmbit espanyol la Guerra de Successió no va ser tan transcendent ni desperta tant d’interés com la recreació d’altres èpoques històriques. Ha destacat tres aspectes que podrien explicar aquesta davallada en la recreació històrica: el desinterés de l’Administració, els efectes de la pandèmia i la disminució d’efectius en les associacions.

Quant als reptes, ha manifestat que cal trobar un equilibri en la programació d’esdeveniments i que cal treballar per a eliminar riscos i accidents. També que caldria fer les recreacions més entenedores, amb la figura d’un locutor que fera una introducció a la recreació i, per acabar, ha assenyalat la importància d’usar les xarxes socials per a donar visibilitat a les associacions de recreació històrica.

Les integrants del grup Amici Museo Pietro Micca amb Noelia Sanblás

Les integrants del grup Amici Museo Pietro Micca amb Vicent Cerdà, Fermí Font i Noelia Sanblás

A continuació Germà Domingo ha pres la paraula en nom de l’Associació de Recreació Històrica BUM (Banderes i Uniformes Militars). Domingo ha explicat que la seua és l’associació més jove, nascuda el 2017, i que està formada per ell, que representa l’ambaixador del tsar de totes les Rússies, i la seua esposa, en atenció al fet que el van nomenar ambaixador de Rússia quan va formar part de la recreació històrica de la batalla de Moscou, juntament amb 60 catalans més, de diferents associacions de recreació.

Ha explicat que Pere I, tsar de Rússia, per a modernitzar el país, va enviar 250 prohoms com a ambaixadors de Rússia a diferents països d’Europa i un va viure la Guerra de Successió a la península per veure com funcionaven els dos exèrcits i va ser en els dos bàndols, tot i que suposadament devia tindre més simpaties per la causa austriacista. I és per tot això que Germà Domingo recrea la figura d’aquest l’ambaixador rus i des de l’associació que presideix s’esforça a explicar la història i a integrar les dones en la recreació històrica, i com a exemple ha indicat que en la batalla de Moscou les catalanes van poder participar-hi com a infermeres.

Participants de diferents associacions que han participat en el I Congrés

L’acte ha continuat amb la intervenció de l’Associació de Recreació Històrica del Monserratí. Paula Guevara i Dani Castells han explicat la festa que organitzen cada any a Olesa de Montserrat, amb una gran afluència de públic. Aquesta festa ja fa 16 anys que s’organitza i vol recuperar la memòria d’un poble i d’un temps. Es tracta d’una festa popular de divulgació històrica, en què intenten unir festa i història.

El congrés ha continuat amb la intervenció de Jordi Bages-Querol, president de l’Associació Històrica Coronela de Barcelona, i de Marc Clotet, president dels Miquelets de Catalunya, i Aleix Vidal, organitzador del Setge de Tortosa, i ha acabat amb unes breus paraules d’agraïment de Fermí Font, president de l’Associació Cultural Socarrats.