Skip to main content

Vicent Gil Vicent va publicar l’estudi «Diario de operaciones del Conde de las Torres: incendio y saqueo de Vila-real (1706)» al Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura (tom XC, gener-desembre 2014 pàg. 99-132), document que és molt valuós per a entendre els fets ocorreguts al voltant del 12 de gener de 1706, fet històric que recordem cada any amb la Marxa Cívica, que podeu descarregar punxant ací mateix. A continuació el resum de la investigació:

«El 12 de gener de 1706, Vila-real va ser incendiada i saquejada per l’exèrcit borbònic del comte de les Torres. Al seu Diari d’Operacions, l’autor principal dels fets, justifica les raons de l’«universal incendi i general escarment» com a càstig just i remei necessari contra la infidelitat al Rei i defensa la política de terror com a únic mitjà per acabar amb la resistència austracista. Des de 1707, la destrucció de Vila-real serà un exemple recurrent a la publicística de la Guerra de Successió.»