Skip to main content

Crònica de Juan Monterde

Sembla que el desembre no s’acabe mai quan, de sobte, arriba el concert de Socarrats anunciant que ja està ací Nadal!

Enguany, ha caigut en el dia perfecte, divendres 22, i com ja és una tradició, hem tingut la participació de la Banda Jove de la Unió Musical La Lira i de les corals infantils del Col·legi Públic Botànic Calduch i de l’Escola de Música de la Unió Musical La Lira. 

L’Associació Cultural Socarrats va encetar la col·laboració amb la Banda Jove de la Unió Musical La Lira en un concert de Nadal l’any 2001. Abans ja se’n feien de concerts de Nadal de l’associació, amb artistes diversos.

L’any 2001, però, la Unió Musical La Lira va accedir a col·laborar-hi i encara ho continua fent. L’any passat es va tancar el parèntesi imposat per la pandèmia i, atés que era la vintena ocasió en què se celebrava el Concert de Nadal amb aquest format, es va estrenar el logo del Concert de Nadal, dissenyat per Esther Rubert Gil.

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern

Enguany també hem tingut una novetat. El director de la banda Jove, Albert Bellmunt Bernat s’estrenava amb la batuta. I cal dir unes paraules sobre ell. Tal com el nostre president, Fermí Font, va dir en el seu parlament, entre els objectius de l’associació està donar suport a totes les iniciatives que fomenten les nostres tradicions com a poble, i entre aquestes la música, i en concret la Banda, n’és una de ben destacada. Va ser amb aquestes idees que l’any 2001, Socarrats va contactar amb l’aleshores recentment creada Banda Jove de la Unió Musical La Lira mitjançant el seu director, Juanjo Peláez Vilanova. Per una part, l’associació podia comptar ni més ni menys amb tota una banda per al seu concert de Nadal. D’una altra, la possibilitat de tancar el primer trimestre del curs amb el muntatge del concert era un estímul per a les xiquetes i xiquets, i una part fonamental de la seua formació musical. I així ha estat per al jove director. Albert, i el seu trombó de vares, han participat en tots els concerts de Nadal que ha tingut ocasió mentre ha estat educand de la Unió Musical La Lira, fins que enguany, una vegada finalitzats els estudis musicals superiors i el respectiu màster, s’ha fet avant i ha agafat la batuta.

Foto de Lluís Rodríguez

Foto de Lluís Rodríguez

I amb quines ganes que ho ha fet! Feia goig com s’ho passava de bé dirigint la Banda Jove de la Unió Musical La Lira mentre interpretaven en la primera part conegudes peces extretes del món del cinema com la coneguda”Fanfàrria de la 20th Century Fox”, “Mary Poppins”, “Christmas at the Movies”, “Gladiator” i alguns dels temes destacats de la pel·lícula “La La Land”, per finalitzar amb una selecció del musical “El rei lleó”.

A continuació, acompanyats també per les xiquetes i xiquets les corals infantils del Col·legi Públic Botànic Calduch i de l’Escola de Música de la Unió musical La Lira, i de la seua directora Ana Pitarch Sánchez, hem gaudit de la sempre entranyable segona part, en què s’han interpretat les següents quatre nadales:

“Nadala dels oficis”, amb música de Borja Muñoz Abad i lletra de Jacinto Heredia Robres. L’ha seguida una estrena especial per a nosaltres, la “Nadala de la Vila”, amb música d’Alfredo Sanz i lletra d’Antoni Pitarch. Cal dir que tots dos hi eren presents. Diem que la nadala és especial perquè, a petició de Socarrats, Borja Muñoz Abad l’ha adaptada per a coral i banda.

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern

En tercer lloc, una versió en valencià de la coneguda “Que en Nadal estigues amb mi”; per acabar amb la sempre emotiva “Pluja blanca” de Jesús Debón, amb arranjaments de Pepe Gil Gil i adaptació de Borja Muñoz.

Finalitzat l’acte, s’han lliurat un detalls florals al director de la Banda Jove, Albert Bellmunt Bernat; a la directora de les corals: Ana Pitarch Sánchez, al sempre indispensable Juanjo Peláez Vilanova, director de les primeres edicions del Concert de Nadal, que ja fa temps que va cedir el pas a noves promeses, però que sempre ha ofert el seu suport, com en aquesta ocasió, actuant com a segon director de les corals. I com no, a l’adaptador de la música de les nadales: Borja Muñoz Abad. No és sobrer dir que estem molt agraïts a la feina que Borja Muñoz ha fet al llarg de tots aquests anys de col·laboració i encara més enguany que ha participat d’una manera o una altra en totes les nadales.

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern

Mentre repartíem els detalls, una de les xiquetes de les corals, m’ha preguntat, amb la seua mirada pura i brillant, “i els nostres regals quan?”

Tranquil·la, que també hi ha un altre detall per als més importants de la nit. A tots els integrants de les corals i de la banda se’ls ha donat, com a record del moment, una tassa amb el logo del Concert, dissenyat per Esther Rubert, i també amb el logo de Socarrats que va dissenyar Roger Pardo.

L’Associació Cultural Socarrats desitja a tots els assistents que passen un bon Nadal i us convidem al concert de l’any que ve.

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern

Foto de Paco Isern