Skip to main content

Publicat a La Veu, 4 de maig de 2023

 

El 27 de juliol de 1983 un grup de joves de la la Plana estrenava a Tírig La Bruixa Marruixa, un espectacle infantil de carrer que reivindicava la cultura autòctona dels valencians. Veníem d’un període de més de 40 anys en què la cultura havia estat menyspreada o perseguida per les autoritats franquistes. En aquesta situació sociopolítica, Xarxa nasqué com un col·lectiu artístic que reivindicava el nostre país, la nostra llengua, les nostres tradicions i la nostra singularitat dins de l’Estat. Inicialment féiem espectacles infantils amb música tradicional. Cantar «Joan Petit» o «La Masovera» era un fet totalment reivindicatiu. La proposta fou molt ben acollida i amb molt poc de temps ens escampàrem per les festes de tot el territori valencià. En aquella dècada els espectacles de Xarxa partien de la tradició, però eren una novetat absoluta a la nostra terra. Durant els vuitanta Xarxa consolidà la seua dramatúrgia a partir de les tradicions, realitzant canvis substancials. Les tradicionals cordades es convertiren en correfocs on no hi havia coets que no estigueren controlats pels dimonis. La influència de Xarxa en el món amateur de les nostres festes és hui en dia constatable. I no solament a les nostres terres. Hi ha diverses companyies a França, Corea o Colòmbia que són seguidores de la manera d’entendre el discurs teatral festiu de Xarxa Teatre. I el més sorprenent de tot és que aquest abast mundial (41 països visitats) s’ha aconseguit sense abandonar la nostra residència a la Plana, una terra lluny dels llocs de decisió política (Madrid, Barcelona o València) i amb escassos precedents professionals en el món de la cultura. Els castellonencs que volien dedicar-se a viure professionalment de les arts escèniques havien d’emigrar a eixes grans ciutats. La permanència de Xarxa Teatre a la comarca ha aconseguit que probablement la ciutat de Vila-real siga la població de tot l’Estat que tinga un percentatge més elevat de professionals escènics.

Quasi sempre hem fet un teatre ritual, d’arrel, participatiu, amb compromís, i d’avantguarda. Un dels nostres objectius més estimats rau en el fet de no voler copiar ningú, ni tan sols copiar-nos a nosaltres mateixos. I eixe constant desig d’innovar és el que ens manté en primera fila entre les companyies del circuit mundial. No en va, Veles e Vents potser és l’espectacle de gran format més representat als grans festivals del món. Desenes de milions d’espectadors per tot arreu ho confirmen.

I ja per acabar permeteu-me convidar-vos a l’estrena de XL al FITCarrer Vila-real el 6 de maig del 2023. Una gran festa per a commemorar el 40é aniversari amb unes altres dues companyies que també compleixen 40 anys: Générik Vapeur (Marsella) i Tchyminigagua (Bogotá). Totes hem fet la volta al món i ens uneix el nostre discurs escènic: evolució, innovació, estima per la humanitat, art i alegria compartida al carrer amb tots els ciutadans.  Serà tot un honor comptar amb la vostra assistència a aquesta festa.