Skip to main content

L’Aplec dels Ports, Premi Socarrat Major 2021, discurs a càrrec de Violeta Tena

Bon dia a totes i tots,

Vicent Usó, Pilarín Bayés, el col·lectiu El Tempir d’Elx, Xavi Castillo, Obrint Pas, Joan Francesc Mira… Avui l’Aplec dels Ports s’uneix a la llarga llista de persones i col·lectius que formen la nòmina dels premis Socarrat Major. I és, crec, una gran notícia, perquè l’Aplec amb els seus atributs compleix, de llarg, els requisits de compromís cívic, cultural i històric que fan mereixedors d’aquest reconeixement. L’any 2018 l’Aplec, amb motiu de les quatre dècades de vida, va rebre el Premi Vicent Ventura. Uns mesos després arribà el reconeixement de Valencià de l’Any i dels Premis Tres Deu. També aquell 2018, des del Centre d’Estudis dels Ports, publicàrem Aplec dels Ports. 40 anys d’història col·lectiva, un llibre on, a través de 40 capítols escrits per 40 veus, vam intentar glossar el que aquesta trobada significa per a nosaltres, els portencs i portenques, però també donar-li la dimensió de país que li pertoca. Perquè l’Aplec dels Ports, sí, va nàixer com una trobada dels habitants dels Ports, però ha acabat esdevenint, amb el pas dels anys, patrimoni col·lectiu, dels qui som d’allà i dels qui no, un punt de trobada dels qui ens estimem la llengua i el país.

[continua llegint en PDF / pàgina 277]