Skip to main content

L’Aplec dels Ports rep el Premi Socarrat Major 2021 | Foto: Miquel Pallarés

La vesprada d’aquest dissabte 29 de maig, l’Associació Cultural Socarrats ha lliurat el premi Socarrat Major al col·lectiu Aplec dels Ports, entre pins centenaris i esquirols volantiners que conviuen al paratge de l’Ermita de la Mare de Déu de Gràcia, pulmó natural de Vila-real (la Plana Baixa). El reconegut premi sol atorgar-se a persones o entitats que han mostrat una trajectòria constant de treball en favor de la promoció cultural, lingüística i identitària del poble valencià. La construcció del nostre país fa temps que ha esdevingut un procés etern, fet que potser resulte evident, perquè els processos per definició ja tenen aquesta condició, d’eterns. Tanmateix, en el cas valencià, el problema que entrebanca un model propi de país, es manifesta cíclicament entre la mancança històrica de consciència nacional des de dins i el menyspreu del centralisme polític de l’Estat.

L’Aplec dels Ports rep el Premi Socarrat Major 2021 | Foto: Miquel Pallarés

Si encara perviu certa esperança en aconseguir els objectius, en gran mesura es deu a l’abnegada tasca de col·lectius cívics que treballen amb tossuderia per a impedir que caiguem en la resignació o en l’assimilació (en sentit sociològic) de la cultura dominant. Entre aquestes entitats hi ha la dels premiats, l’Aplec dels Ports, i la dels organitzadors, Socarrats de Vila-real, dedicats des de fa dècades a mirar endavant i demostrar que la força d’una societat convençuda dels seus valors és difíl de destruir.

Ací pots veure el vídeo resum de l’acte

En paraules de la peridodista i glossadora de la gala, Violeta Tena, «l’Aplec dels Ports va nàixer com una trobada dels habitants dels Ports, però ha acabat esdevenint, amb el pas dels anys, un patrimoni col·lectiu, dels qui som d’allà i dels qui no, un punt de trobada dels qui ens estimem la llengua i el país».

Foto: Miquel Pallarés

En començar l’acte, el públic assistent s’ha vist sorprés per la genial diversitat de contalles en la veu del romancer David Vid (El Petit Editor), acompanyat a la guitarra per Ricard Colubi. Els versos enginyosos d’àmbit popular han encisat el públic, que ha reconegut en el recitat arquetips de la vida de les comarques de Castelló, especialment escollits pels artistes de Cullera (la Ribera Baixa).

Foto: Miquel Pallarés

La presentadora i també professional del periodisme, Beatriz Salas, ha conduït la vetlada i ha anunciat solemnement la presència del secretari, Lluís Rodríguez, que ha fet lectura de l’acta on es recullen els mèrits que han atorgat el guardó als portencs. En resum, aquests es concreten en quatre raons: la llarga trajectòria en l’organització i execució d’un projecte de gran abast, que ha contribuit notablement a la cohesió del País Valencià; haver aconseguit la implicació de les generacions joves; consolidar un ventall d’activitats culturals en la nostra llengua, que ha contribuït a la supervivència i creixement dels grups musicals que s’expressen en català; i potenciar la comarca dels Ports a través d’un moviment reivindicatiu, solidari, voluntari i sostenible, que pretén significar la identitat i promoure el potencial social i econòmic de tots els seus pobles.

Foto: Miquel Pallarés

A la lectura de l’acta ha seguit el discurs del president de Socarrats, Fermí Font, qui s’ha expressat en un to emotiu, crític i contundent, per argumentar idees al voltant d’escenaris socials diversos: el primer dedicat a les virtuts de l’Aplec i dels seus actius, posteriorment ha denunciat actituds xenòfobes, com les que han esdevingut a Ceuta, ha continuat amb el rebuig a les accions homòfobes sobre l’alcalde de l’Alcora (l’Alcalatén) i ha acabat amb la felicitació a l’equip del Vila-real Club de Futbol, per l’extraordinari èxit aconseguit en proclamar-se campió de la Lliga Europa, alhora que ha acusat els responsables del club per la manca de sensibilitat en mantenir el nom de l’equip en castellà i desaprofitar un element tan potent de normalització del topònim arreu del món, mentre que legalment no existeix altra denominació oficial de la ciutat que no siga la històrica en valencià: Vila-real. Ha finalitzat la intervenció amb una una exposició breu dels objectius de l’associació que presideix i amb els agraïments a les institucions que donen suport a Socarrats, com ara la Regidoria de Normalització Lingüística, Tradicions i Relacions Institucionals de l’Ajuntament de Vila-real, a més de les autoritats presents, Emili Obiol, director de Política Territorial a Castelló, Mònica Àlvaro, diputada a les Corts Valencianes (ambdós vila-realencs), i els regidors i regidores municipals: Noèlia Samblás, Balma Llansola, Santi Cortells i Maria Fajardo. També ha destacat Font la presència d’entitats que sempre estan al costat de Socarrats i que han estat presents a l’acte: Fundació Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià i representants de la publicació digital Nosaltres La Veu, que cada any es fa ressò del premi. No ha oblidat tampoc un esment al seu equip de la junta.

Foto: Miquel Pallarés

Havent arribat a la part central de l’acte, els premiats han volgut agrair el premi a través de les paraules de Maria Tena, en representació del col·lectiu. La jove activista ha mostrat la voluntat de l’Aplec de perpetuar-se en el suport als pobles dels Ports. I tot seguit, per arredonir el moment intens, la dolçaina i tabalet de Paloma Mora i José Salmeron, respectivament, han protagonitzat el moment més emotiu del vespre, amb una interpretació magnífica de la Muixeranga, que ha fet posar dempeus tota la concurrència. La línia ascendent del programa oferit als assistents no podia decaure, per la qual cosa la part final, la pàgina musical, havia d’estar en mans d’alguna figura potent d’aquesta disciplina artística. I efectivament, l’aparició de Pau Alabajos a l’escenari ha estat rebuda amb satisfacció evident pel públic. La presentadora ha donat pas al concert amb les referències de les seues produccions més recents, el disc Les hores mortes i el llibre Hotel Fontana, que ha rebut el premi Ciutat d’Alcoi de teatre. L’estimat cantautor de Torrent ha oferit un repertori combinat, amb cançons del darrer disc i amb «clàssics» dels versos d’Estellés i Martí i Pol, entre d’altres. Després d’un llarg aplaudiment, el cantant ha regalat un bis, per tancar l’actuació i la vetlada i passar a la foto típica de família, dalt de l’escenari.

Foto: Miquel Pallarés

Un any més, sense interrupció i sortejant les dificultats de la pandèmia, Socarrats ha sumat al palmarés del seu premi un altre nom a considerar en el panorama associatiu i valencianista de les nostres comarques, l’Aplec dels Ports, que aquest any recuperarà la programació prevista al poble de Forcall, on havia de celebrar-se quan va estar ajornat per causa de la crisi sanitària de la Covid-19. Llarga vida a l’Aplec, a la seua comarca, i als moviments cívics que no defalleixen en la reivindicació d’un país construït des dels fonaments històrics i culturals del poble valencià.