Skip to main content
L’acte ha tingut lloc dissabte 29 de maig, a l’ermita de Vila-real

Envoltats dels pins que custodien l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, L’Associació Cultural Socarrats ha lliurat el XXVIII premi Socarrat Major a l’Aplec dels Ports.

Eren les 18.30 h quan la comitiva formada pels premiats, amb l’acompanyament musical de dolçaina i tabal, baixava la imponent escalinata per iniciar l’acte d’homenatge a l’Aplec dels Ports, una entitat que al llarg de més de 40 anys ha sabut unir festa i reivindicació.

En un acte conduït per la periodista Beatriz Salas, els assistents han gaudit a l’aire lliure d’una festa que s’ha hagut d’adaptar als condicionants que la crisi sanitària ha imposat.

El cartell prometia la presència del grup de teatre i animació La Xalera per a obrir l’acte, però la covid-19 ha imposat canvis d’última hora i sigut David Vid, rapsode, i Ricard Colubi, músic, els qui han obert l’acte amb un espectable basat en rondalles de terres castellonenques.

Seguidament, Lluís Rodríguez, secretari de Socarrats, ha fet lectura de l’acta d’atorgament del premi, per a cedir la paraula a Violeta Tena, periodista i gran coneixedora de la institució premiada, que en el seu discurs ha remarcat la feina que l’Aplec ha fet des que va nàixer l’any 78, amb el primer Aplec a la Todolella, com una manera de generar germanor i reivindicar la comarca.

A continuació, Fermí Font, president de Socarrats, ha destacat el paper que l’Aplec ha tingut com a entitat que ha cohesionat no sols la comarca sinó tot el país i ha reivindicat l’interior del territori castellonenc més enllà de les nostres fronteres, en un discurs en el qual també ha denunciat les actituds homòfobes i els abusos contra la llengua que estem vivint, i ha insistit a reclamar als responsables del Vila-real Club de Futbol que normalitzen el nom del club, perquè no hi ha cap excusa per a mantenir el nom d’equip en castellà. Fermí Font ha acabat el seu parlament amb unes sentides paraules en record de Miquel Vilalta, la mort del qual ha deixat un gran buit en tots els que el vam conéixer.

Ací teniu el vídeo resum de l’acte

Maria Tena, membre de la comissió de l’Aplec d’enguany, ha sigut l’encarregada de rebre el guardó, i ha dedicat unes paraules en representació de totes les comissions que l’han precedida i dels companys que, amb ella, han agarrat el testimoni de l’organització de l’Aplec dels Ports.

Com cada any, un dels moments culminants de l’acte s’ha viscut quan Paloma Mora i José Salmerón, integrants d’El Trull, han fet vibrar el públic assistent amb la interpretació de La muixeranga.

La festa ha acabat amb l’actuació de Pau Alabajos en la qual hem pogut gaudir d’algunes de les seues cançons més conegudes.

També podeu llegir la crònica Josep Usó al seu blog.