Skip to main content
A pesar de les inclemències del temps i de les limitacions imposades per la pandèmia, ahir dissabte, als peus de la Torre Motxa, es va commemorar un any més el fet històric del 12 de gener de 1706, marcada en la pell del poble de Vila-real per l’assalt de la ciutat a mans de les tropes borbòniques de Felip V, en el marc de la Guerra de Successió.

Crònica de Manel Pitarch

Les associacions organitzadores de l’acte, A. C. Socarrats i Acció Cultural del País Valencià, han decidit no interrompre l’acte que reivindica la memòria d’una fita tràgica, atés que la valentia dels vila-realencs del moment en prendre partida pels Àustries i no pels Borbons, va significar la mort d’una part important de la població, saquejada i cremada pel rei castellà, i el final de la guerra va donar lloc al Decret de Nova Planta, que acabà amb els drets i llibertats dels valencians.

Com a conseqüència de les mesures restrictives de seguretat sanitària per la covid-19, l’acte es va portar a terme de manera simbòlica, sense l’acompanyament habitual de la gent del poble i sense recorregut pels carrers. Els representants d’ambdós col·lectius cívics i de les autoritats municipals van fer ofrena de llorers al monument més emblemàtic de l’antiga muralla de la Vila, la Torre Motxa, i van deixar testimoni de la importància històrica de la desfeta, que convé rememorar cada any per ser un dels esdeveniments més transcendents des de la fundació de la ciutat.

L’organització va comptar amb el suport de la Regidoria de Tradicions, Relacions Institucionals i Normalització Lingüística; la regidora responsable, Noèlia Samblás, i el regidor Jesús Madrigal van dipositar una de les ofrenes. També van fer acte de presència les regidores Balma Llansola i Maria Fajardo i el regidor Santi Cortells.