Skip to main content

Xavi Castillo, Premi Socarrat Major 2020, a càrrec de Josep Usó, membre de la Junta de l’Associació Cultural Socarrats

Aquest any 2020, l’Associació Cultural Socarrats ha proclamat com a Socarrat Major l’humorista Xavi Castillo.

Segurament, molts de vosaltres, quan comenceu a llegir, us preguntareu el mateix que ens vam preguntar els assistents a l’assemblea en la qual es va decidir que fora ell l’elegit. Un còmic?

Doncs sí. El Socarrat Major s’atorga a una persona, una institució o un col·lectiu que haja destacat per fer la seua faena ben feta i, especialment, per fer-la en valencià. Aquestes són, en bona mesura, les dues condicions que ha de complir el guardonat. Però si mirem enrere, mai hi ha hagut un humorista, entre els guardonats. I ja tocava.

Perquè el treball de Xavi Castillo no és senzill. Fer riure. Com ell mateix diu, fer risa. L’humor sempre té un grau de dificultat afegit. Sempre es parla millor d’una obra que fa plorar que d’una que fa riure. En el cas de Xavi Castillo, amb l’afegit que ell no ens estalvia res del nostre vocabulari: del correcte, de l’incorrecte i del molt incorrecte. I es fixa en tot allò que té, que tenim, al nostre voltant. I es riu i ens fa riure de tot i de tots.

[continua llegint en PDF / pàgina 89]