Skip to main content
Crònica de Manel Pitarch

Maestrat Viu, el col·lectiu amic que treballa en defensa de la llengua, la cultura i el territori de les comarques del nord de Castelló, va celebrar el proppassat 12 de setembre, a Atzeneta del Maestrat, la cerimònia dels seus prestigiosos Premis Maestrat Viu (2020), en què es van lliurar els guardons a les persones que van meréixer la consideració del jurat. A l’acte van acudir el president i vicepresident de Socarrats, Fermí Font i Manel Pitarch, en representació de la nostra associació.

El lliurament públic dels premis estava previst per al mes de maig, però la situació derivada de la pandèmia per la covid-19 va provocar l’ajornament al mes de setembre, a un lloc a l’aire lliure, les escoles velles d’Atzeneta, i amb les mesures de seguretat sanitària ben controlades. L’acte era conduït per Alba Saura i Josep Messeguer-Carbó, aquest en substitució de la periodista i component de la Junta de Socarrats Susanna Lliberós, la qual no va poder portar a efecte la presentació per causa major.

Persones premiades en les diferents categories:

  • Lluís Gimeno Betí, Premi Carles Salvador 2020, a la trajectòria individual. Doctor en Filologia Romànica i catedràtic jubilat de la Universitat Jaume I, membre de la Societat Castellonenca de Cultura, acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i marmessor-patró de la Fundació Germà Colón de la Universitat Jaume I.
  • Montserrat Vericat, Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa individual anual per l’edició de la novel·la juvenil inèdita d’Armando Vericat El Príncep Daurat i la Pedra Sagrada.
  • Andreu Carapuig i Ángel Alcázar, com a socis fundadors, van recollir en representació de Canal 56 el Premi d’honor Pere Labèrnia 2020 a la trajectòria col·lectiva.
  • Alina Covaci, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Albocàsser, i Isabel Albalat, alcaldessa, van rebre el premi col·lectiu a la iniciativa anual per la creació dels premis Dona Coratge.

El jurat estava format per José Enrique Gargallo Gil, membre numerari de la Secció de Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Joan Salvador Beltran Cavaller, premi d’honor a la trajectòria personal Maestrat Viu 2019; Xavier Pallarés, representant de la Comissió Cultural de Persones Crítiques i amb Iniciativa d’Atzeneta del Maestrat, premi d’honor a la trajectòria col·lectiva 2019; Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana; Pilar Vidal Monferrer, secretària de Maestrat Viu, i Pau Fabregat Beltran, president de Maestrat Viu.

El lliurament dels guardons diversos anava acompanyat d’una breu entrevista que el presentador i la presentadora realitzaven als premiats, que en el cas del professor Lluís Gimeno va esdevenir un breu discurs d’agraïment. Els presents a l’acte van poder gaudir de la interpretació musical d’Eva Dénia i la seua habitual acompanyant al violoncel, Merxe Martínez.

Per a finalitzar la vetlada, el president de Maestrat Viu, Pau Fabregat, va reivindicar la comarca, va fer defensa de la fortalesa necessària de la seua gent davant de les amenaces que ha de vigilar el territori i va llançar també un missatge d’esperança per a encarar les oportunitats que la riquesa dels seus pobles pot oferir en el futur.

Galeria d’imatges de l’acte: https://photos.app.goo.gl/fJi8bLTxrb3y54eN9
Podeu seguir l’activitat de Maestrat Viu a través de les xarxes i del seu web: https://www.maestratviu.org