Skip to main content
L’associació d’aficionats, nascuda el passat juliol, reclama la igualtat lingüística als clubs esportius valencians.

El pròxim divendre dia 14 de febrer, a les 19.00 h, es presenta Juga en Valencià al local de l’Associació cultural Socarrats de Vila-real. Es tracta d’una associació creada per aficionats valencians als esports, especialment al futbol, que té com a objectiu aconseguir la plena igualtat lingüística a tots els equips esportius valencians. Des de Juga en Valencià es reclama que “igual com el valencià és la llengua que utilitza la ciutadania en la vida diària, també la volem utilitzar amb normalitat en les relacions amb el nostres respectius equips esportius: quan anem a la botiga, quan consultem les xarxes socials i els mitjans de comunicació i quan ens adrecem directament als clubs. Allò que demanem no és més que garantir activament la llibertat de tria de llengua per part de l’aficionat, i per tant la igualtat lingüística”.

L’associació Juga en Valencià considera que la llengua pròpia és poc utilitzada en la comunicació dels diversos clubs valencians de futbol, amb bona massa social, tal com és el cas a equips com el CE Castelló, l’Elx CF, l’Hèrcules CF, Llevant UE, València CF, València Bàsquet o Vila-real CF. Tal com explica el president de l’associació, “en els equips importants del nostre país, la situació d’ús de valencià és sempre d’inferioritat respecte del castellà o d’altres llengües. Per això, amb les nostres campanyes, volem posar el punt de partida per a fer visible esta demanda, i obtindre la igualtat lingüística gràcies a la pressió col·lectiva dels aficionats”.

l’Àmbit d’actuació de Juga en Valencià és el País Valencià, per tant després de les presentacions a les ciutats de València, Elx i Alacant, la intenció és donar a conèixer la iniciativa també a la Plana Baixa. Vila-real és una ciutat amb diferents equips esportius com són el Vila-real CF, el Vila-real Bàsquet club femení o el club handbol Vila-real. La presència del valencià és desigual i sorprenentment absent en l’equip més representatiu de la ciutat. Des de Juga en Valencià necessitem la col·laboració d’aficionats a l’esport de Vila-real per millorar la situació del valencià a la vida diària d’estos clubs.