Skip to main content

La conferència de novembre: Joan Carles Fortea Martín

Aquesta vesprada hem tingut el plaer d’escoltar Joan Carles Fortea, un meteoròleg passional que ha sabut transmetre al públic assistent el seu interés per la meteorologia. L’ha presentat el seu amic Jordi Maura, periodista al qual devem, en part, la publicació del llibre No dispareu al meteoròleg, llibre escrit a sis mans pel mateix Joan Carles Fortea, juntament amb Victòria Rosselló i Vicent Gómez.

Joan Carles ha començat la seua intervenció reivindicant la figura de Manuel Iranzo Benedito (1867-1921), el qual pot ser considerat el precursor dels meteoròlegs valencians. Nascut a València, però amb arrels familiars a Vila-real, va sufragar una xarxa d’observatoris meteorològics arreu de tot el país.

En una xarrada en què ha interpel·lat contínuament el públic amb preguntes que ens han despertat la curiositat pels fenòmens meteorològics, ha remarcat la diferència entre meteorologia i climatologia, i ha insistit en el fet que l’evolució del clima sempre s’ha d’estudiar amb períodes de temps amplis, i més encara quan tenim en compte la variabilitat del nostre clima mediterrani.

Ha comentat com s’observa que al nostre territori els estius es fan més llargs i com les precipitacions tendeixen a ser més curtes però més intenses.

Amb un llenguatge molt planer i una gran capacitat didàctica ha sabut explicar factors com ara la influència que tenen els corrents oceànics o els corrents que es produeixen a les capes altes de l’atmosfera.

Finalment ha insistit en el fet que cal prendre consciència de la crisi climàtica que estem patint i, sense catastrofismes, generar canvis socials que facen que la terra continue sent un planeta habitable.