Skip to main content

Dissabte els socarrats ens vam tornar a congregar per homenatjar els vila-realencs caiguts el 1607 en la desfeta que les tropes borbòniques van infligir al nostre poble.

A les 19 h la comitiva eixia de la seu de l’associació, al carrer Sarthou Carreres, 36 i, després d’un breu recorregut per diversos carrers, enfilava cap a la plaça Bayarri, lloc per on els assaltants van penetrar les muralles.

Encapçalada pel dolçainer i tabaleter, i amb Roser Chorvà com a portadora del penó, la Marxa Cívica va gaudir de la presència dels Miquelets del Regne de València, que van aportar emoció i vistositat a l’acte.

A la Plaça Major el general Basset ens va adreçar unes paraules, acompanyat de dues dones dels Miquelets, representants de les dones que també van perdre la vida en l’atac a la població, i els Miquelets van disparar unes salves d’honor. D’allí, la comitiva es va adreçar a la placeta de la Torre Motxa, on van tindre lloc els parlaments institucionals.

Presentat per la periodista Glòria Castellote, primerament va prendre la paraula Toni Royo, representant d’Acció Cultural del País Valencià, al qual va seguir Fermí Font, president de Socarrats. A continuació va prendre la paraula Jordi Estellés, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva, qui en el seu discurs va recordar com els dos pobles se senten germans els fets funestos que han marcat la nostra història. I va tancar els parlaments el regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, el qual va insistir en la importància de no negar el passat que ens ha configurat com a poble.

Seguidament les dues dones del Miquelets, vestides de l’època, van nomenar les dones mortes en l’atac de les tropes de Felip V, amb la intenció de fer visible la participació de les dones en la història, tantes vegades menystinguda.

Després de dipositar diverses corones de llorer, i que els Miquelets dispararen unes salves, vam tancar l’acte amb la Muixeranga.

Ens alegra que aquest acte tinga cada any més participants i que el poble de Vila-real siga cada vegada més conscient d’uns fets que van ser transcendents per a la història del nostre poble i de tot el País Valencià.

Algunes seqüències de vídeo de la marxa Cívica 2019

video
play-sharp-fill