Skip to main content

El premi Socarrat Major, edició 2017, ha sigut atorgat a l’escriptor Vicent Usó i Mezquita

Crònica d’Anna Asensio

Envoltat de la família i els amics, l’escriptor vila-realenc ha rebut aquest dissabte 11 de febrer el guardó Socarrat Major 2017 en el transcurs del sopar homenatge celebrat al restaurant El Molí.

L’acte, que ha sigut conduït per la periodista Sheila Gil, una veu ben coneguda dels oients de Ràdio Vila-real, ha començat amb un sopar amb més de 130 assistents, que han sigut obsequiats amb un punt de llibre imprés per a l’ocasió amb alguns dels fragments més destacables de l’obra de Vicent Usó.

Acabat el sopar, el secretari de l’associació, Lluís Rodríguez, ha fet lectura de l’acta d’adjudicació del guardó, en la qual es destaquen la seua aportació a la literatura en català; un treball permanent de lluita a favor de la llengua, la cultura i de funció divulgadora de l’escriptura, com a formador i, també, com a animador incansable de grups de lectura.

A continuació, en absència de la glossadora del premiat, l’escriptora i periodista Esperança Camps, a la qual circumstàncies personals sobrevingudes no li han permés estar present en l’acte, Anna Asensio, membre de la Junta de Socarrats, ha posat veu a les seues paraules. En la glossa Esperança Camps ha elogiat la trajectòria literària de Vicent Usó i n’ha destacat el ferm compromís cívic i l’activisme cultural continuat, i una trajectòria brillant, que ha sigut mereixedora d’una llarga llista de premis.

Seguidament Fermí Font, president de Socarrats, ha manifestat la satisfacció que li produïda poder lliurar el guardó a un socarrat com Vicent Usó, una persona que s’ha caracteritzat pel seu treball incansable en defensa de la llengua i la cultura, des de múltiples vessants, la literària, la docent, la periodística i la de l’activisme social. A més, ha recordat que Vicent sigut membre de la Junta d’aquesta associació durant huit anys i que des de fa més de deu anys dirigeix i coordina el Club de Lectura.

A continuació ha pres la paraula Vicent Usó, el qual manifestat l’alegria que li produïda rebre el premi acompanyat de tants amics, i ha reivindicat per damunt de tot l’ofici d’escriptor, un ofici que exerceix amb constància i dedicació.

Tot seguit Ana i Hadi Kurich, integrants de Teatro de la Resistencia, han fet una lectura dramatitzada de dos fragments de la novel·la Les veus i la boira.

En l’homenatge no ha faltat la participació de Paloma Mora, dolçaina, i José Salmerón, tabal, que ens han oferit, entre altres temes, una sentida interpretació de la muixeranga.

L’acte ha acabat una un breu concert del grup Tom Bombadil, que han posat la cirereta a una vetllada inoblidable.