Skip to main content

Dijous passat l’advocada Carmen Miguel Juan va impartir la conferència “Dones i dictadura franquista: la història silenciada”. L’acte començà amb unes breus paraules del president de Socarrats, Fermí Font, agraint la participació de la conferenciant i de la presentadora, la doctora en Filosofia Sonia Reverter, i la col·laboració de les regidories d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Vila-real. Després de la xarrada de Carmen Miguel, s’inicià un animat torn de preguntes en una sala amb una assistència molt nombrosa.

Conferència: “Dones i dictadura franquista: la història silenciada”
Carmen Miguel és Doctora en Dret per la Universitat de València (2014) i advocada especialitzada els drets humans amb una perspectiva de gènere. Té una extensa trajectòria de treball en l’anomenat tercer sector. Actualment és la directora legal regional europea de Women’s Link Worldwide, organització internacional dels drets humans que utilitza el dret per a avançar en els drets de les dones i les xiquetes. Entre les activitats realitzades per Women’s Link en matèria de justícia transicional es troba l’ampliació de la querella de la causa 4591/10 seguida a Buenos Aires, per al període comprés entre agost de 1936 i novembre de 1975, perquè s’investiguen les vulneracions específiques de drets sofertes per part de les dones que s’oposaven al règim franquista, identificades com a “roges” o “republicanes”, o a aquelles a les quals s’imputava aquesta ideologia, els diferents tipus de violència utilitzats contra elles (violència sexual i violència basada en el gènere), l’afectació diferenciada i impacte específic que aquestes vulneracions de drets i violències van tindre sobre les seues vides, com també la possible qualificació com a crims de genocidi o lesa humanitat, introduint d’aquesta manera una perspectiva de gènere en aquesta investigació.