Skip to main content

L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real va celebrar divendres una taula redona amb el títol ‘L’educació en valencià, qualitat i garantia plurilingüe’. Amb aquest acte s’iniciaren les activitats d’homenatge a Vicent Pascual i Granell, anomenat ‘Socarrat Major 2016’, un premi que rebrà el dia 6 de febrer, al restaurant El Molí de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, en un acte solemne.

Crònica de Manel Pitarch

La Biblioteca Universitària del Coneixement va celebrar divendres  a la vesprada, a Vila-real, una taula redona ‘L’educació en valencià, qualitat i garantia plurilingüe’. Experts en educació i en llengua van exposar els seus punts de vista sobre com l’aprenentatge i l’ensenyament de les llengües té sentit si es vehicula des de la nostra llengua. Componien el debat: Isabel Ríos (ocupà molts anys càtedra i docència al Departament d’Educació de la Universitat Jaume I de Castelló), Vicent Moreno (president de la Federació Escola Valenciana), Elsa Vilalta (cap del Servei d’Educació Plurilingüe de la Conselleria d’Educació) i Joan Lluís Martín (director de l’escola pública CEIP Concepció Arenal); la taula va estar moderada per Manel Pitarch (membre de la junta de Socarrats) .

L’acte va començar amb les paraules del president de l’entitat, Fermí Font, i va comptar amb una sorpresa, la presència del recent nomenat Socarrat Major, que va voler assistir a l’acte i agrair públicament la iniciativa de Socarrats en el seu honor, i va obsequiar els assistents amb una completa reflexió sobre el significat de fer una bona política lingüística i la importància de l’ensenyament en valencià per al plurilingüisme. Entre un públic nombrós molt interessat en el tema, també van fer acte de presència diverses autoritats: Maria José Palmer (subdirectora territorial d’Educació), Vicent Doménech (cap de la Inspecció educativa), Pasqual Batalla (tinent d’alcalde i regidor de Normalització Lingüística i Tradicions), Rosario Royo (regidora d’Educació) i Mònica Mañas (regidora de Noves Tecnologies).

Al centre Vicent Pascual i Granell. Foto: Socarrats de Vila-real.

Isabel Ríos, entre altres idees, va apuntar que la recerca en llengües ha de fer-se des del marc del plurilingüisme i que en la situació de minorització que es troba la nostra llengua, cal una societat plurilingüe i cohesionada des del vehicle lingüístic del valencià. Per la seua part, Vicent Moreno reclamava la necessitat que la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià siga desenvolupada novament i va assenyalar com Vicent Pascual ha estat clau en l’assessorament dels documents que Escola Valenciana i les universitats públiques han llançat en diverses fases per oferir models d’organització de la política educativa i l’ensenyament de les llengües als centres educatius. En la seua intervenció, Elsa Vilalta va fer una repassada històrica de l’evolució dels programes d’ensenyament en valencià que va motivar Vicent Pascual i la importància que va assolir la immersió lingüística per a una metodologia favorable a l’aprenentatge. Finalment, Joan Lluís Martín va tancar els torns d’intervenció exposant un recorregut dels projectes que ha estat aplicant l’escola, per als quals –va puntualitzar- es van trobar tres suports fonamentals: Escola Valenciana, els assessors didàctics per a l’ensenyament en valencià amb què comptava la Conselleria i els documents de Vicent Pascual. I va deixar clares les dificultats amb què es troben els mestres quan l’escolarització està molt descompensada, cosa que finalment no ha impedit el treball d’una escola pública integradora i educadora.

Taula redona: L’educació en valencià. Foto: Socarrats de Vila-real.

Tots els ponents van coincidir a destacar la rellevància de Vicent Pascual en tot el procés d’ensenyament en valencià a les escoles i instituts del País Valencià. També les seues investigacions sobre didàctica de la llengua i la literatura i sobretot, el seu tarannà integrador i democràtic.

Abans del comiat, l’organització va recordar als assistents que el dia 6 de febrer tindrà lloc el sopar i lliurament del premi Socarrat Major 2016, al restaurant El Molí, de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, de Vila-real, al qual estan invitades totes les persones que vulguen sumar-se a homenatjar el guardonat, el pedagog i lingüista Vicent Pascual i Granell.

Enllaç al vídeo de la taula redona de Xavi Manzanet: