Skip to main content

Cada any, Socarrats de Vila-real organitza una conferència de tema destacat, amb conferenciants de prestigi. En aquesta edició, el proppassat dijous 19 de novembre, vam tenir el gust d’escoltar la que porta per títol “El País Valencià, perspectives de futur”, a càrrec del senyor Josep Lluís Albinyana, primer president de l’etapa preautonòmica del País Valencià. Les seues paraules van donar una magnífica resposta a l’expectació despertada. Va exposar una visió personal, autoritzada, de la situació social internacional, de les manipulacions històriques de la política espanyola, dels moments històrics en què el País Valencià ha somiat i somia en les seues possibilitats de futur.

El president de Socarrats, Fermí Font, va obrir l’acte i va presentar la taula, fent notar que els dies en què es va fer la proposta de la conferència estaven lluny encara de l’actualitat relacionada amb Albinyana, que el col·loca ara com a candidat al Senat en les eleccions generals que tindran lloc al desembre.

Seguidament l’historiador, delegat d’Acció Cultural del País Valencià i Socarrat Major, Antoni Royo, va presentar el conferenciant, amb una contextualització molt rica en detalls històrics.

Finalment es va donar la paraula al senyor Josep Lluís Albinyana Olmos, que va presentar una de les conferències més interessants dels últims anys

En acabar l’exposició, el nombrós públic assistent va dedicar un llarg aplaudiment que s’entenia no solament com a compensació per la conferència, sinó també com a reconeixement de la tasca històrica que va protagonitzar en una etapa incipient de l’autonomia valenciana. Tot seguit va haver ocasió per al debat, amb qüestions diverses relacionades amb la intervenció, en uns casos per ampliar informació i en altres suplicant més acció, ara des de la responsabilitat política que el senyor Albinyana pot ocupar.

Finalitzat l’acte, el president de Socarrats va fer lliurament al conferenciant d’un “socarrat” (marca de la casa) amb recordatori i agraïment per la seua col·laboració amb l’associació, organitzadora de l’acte.