Skip to main content

Poques vegades s’ha trobat la sala d’actes de la Casa dels Mundina, a Vila-real, tan ple de gom a gom com ho va estar amb motiu de la conferència del periodista Miquel Calçada, comissari del Tricentenari i una de les veus més conegudes i valorades del panorama mediàtic del nostre país.

L’acte l’havia organitzat l’associació cultural Socarrats, i va ser, doncs, el seu president, Fermí Font, qui es va encarregar de la presentació prèvia. Però va ser l’historiador Carles Rabassa, professor de la Universitat Jaume I, qui va glossar la figura del conferenciant, sense oblidar, com era lògic, el seu temps de presentador televisiu sota el nom de Mikimoto, però sense eludir tampoc les seues posteriors intervencions televisives i, sobretot, el seu paper com a comissari del Tricentenari de 1714.

Miquel Calçada va valorar la importància dels fets de la Guerra de Successió “a costat i costat del riu de la Sènia”, i va mostrar un coneixement molt complet del que va ocórrer a Vila-real el 1706, quan l’expugnació i incendi de la vila pels borbònics. El conferenciant va destacar també la presència valenciana en el setge de Barcelona, fent especial esment a la figura del general Joan Baptista Basset i a la seua sort posterior. I, sobretot, va dur a terme contínues referències a l’actualitat, establint determinats paral·lelismes entre la situació del Principat de Catalunya i la del País Valencià.

Entre el assistents, hi eren presents els quatre regidors de Compromís, escriptors com Vicent Usó, Joan Pla, Toni Pitarch o Josep Usó, o el secretari de la Unió de Llauradors Vicent Goterris…

Podeu llegir també la crònica que en fa Manel Pitarch al diari La Veu: «Socarrats i el discurs de la cultura» (9-IV-2014)