Skip to main content

L’Associació Cultural Socarrats vol expressar el rebuig absolut i la condemna més enèrgica a la decisió del Partit Popular de forçar el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià, un acte que considerem un atac en tota regla a la llibertat d’expressió, als drets culturals i lingüístics dels valencians i a la legislació espanyola i europea, la qual declara solemnement que les llengües minoritàries seran objecte d’una especial protecció.

La decisió, però, no ens sorprén. En els últims anys, el govern del Partit Popular ha promogut de manera sistemàtica el cessament de les emissions de tots els mitjans de comunicació que, totalment o parcial, emetien en català, la llengua pròpia dels valencians, i ha iniciat així una ofensiva repressora els precedents de la qual caldria anar a buscar a l’etapa més fosca del franquisme. Una ofensiva contra la llengua i la cultura pròpies que ha intentat reduir a la marginalitat qualsevol expressió artística en català, que ha atacat l’àmbit educatiu amb l’aprovació d’una llei d’educació clarament regressiva i amb l’intent posterior d’eliminar línies en valencià de les escoles i que culmina ara amb l’eliminació de les dues últimes emissores que feien possible la recepció de continguts informatius en la llengua dels valencians. Una ofensiva repressora que té com a objectiu últim la marginació de la llengua i la cultura pròpies i l’assimilació absoluta del País Valencià a la llengua i la cultura castellanes.

Els valencians, però, no ens resignarem a viure en un País Valencià aïllat i bloquejat, sense contacte amb les altres comunitats autonòmes amb què, d’acord amb totes les institucions acadèmiques, entre les quals l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, compartim l’idioma.

En conseqüència, exigim del Govern valencià i del Govern espanyol que actuen d’acord amb la legislació vigent i deixen de violar els drets bàsics i universals com són el dret a la informació i a mantenir vives la llengua i la cultura pròpies. Per tant, demanem la revocació immediata de la denúncia que ha forçat el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià, la recuperació de les emissions de Televisió de Catalunya, així com l’adopció de les mesures oportunes per restaurar les emissions dels diferents canals, televisius i radiofònics, de la Ràdio Televisió Valenciana, l’única via per començar a restaurar una certa normalitat pel que fa al lliure desenvolupament de la cultura i llengua del poble valencià en l’àmbit audiovisual.

En tot cas, com a associació legalment constituïda, no permetrem que ens neguen els drets que ens reconeix la legislació espanyola i europea, ni que prospere la política de residualització de la nostra llengua que pretén convertir els valencians en ciutadans de segona categoria dins d’un Estat cada volta menys respectuós amb la diversitat.