Skip to main content

El 12 desembre del 2010, l’associació cultural Socarrats va organitzar una excursió d’un sol dia a les comarques del nord, per a poder visitar algunes de les oliveres mil·lenàries de la Jana i de Sant Mateu.

Després de la visita a aquests arbres imponents, vam visitar el santuari de la Font de la Salut i vam reposar forces a la Casa dels Capellans. Havent dinat, i abans d’emprendre el viatge de tornada, encara vam visitar l’interessant molí d’Oli de Cervera, originari del segle XVI, i el castell de Cervera, important fortificació del segle XII d’origen musulmà de la qual encara queden importants restes.

Oliveres mil·lenàries

Visita per una de les interessants rutes en què poden contemplar-se aquests arbres mil·lenaris, protagonistes indiscutibles de l’agricultura mediterrània, de la nostra cultura, de la nostra economia i, sobretot, del nostre paisatge, amb una història íntimament lligada a l’evolució de l’espècie humana.

Castell de Cervera

Castell d’origen musulmà, construït al segle XII, de gran importància a l’època amb una dilatada història. Actualment encara romanen en peu importants llenços de muralles, torres, aljubs i elements de gran interés. Recentment s’han dut a terme diverses intervencions en la consolidació de les estructures s’aquest espai.

Reial Santuari de la Font de la Salud de Traiguera

El Reial Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut, declarat Bé d’Interés Cultural, és un conjunt devocional catòlic amb un temple i diverses edificacions annexes, d’estil renaixentista i barroc, amb restes gòtiques. Des de fa uns anys la Casa dels Capellans ha estat reconvertida en un restaurant.

Molí de l’Oli de Cervera del Maestre

Molí d’Oli de finals del s. XVI. Casalot de 3 plantes, cúbic. Té gran interés la maquinària antiga del molí, el giny. En el museu poden observar-se totes les fases del procés de producció de l’oli.