Rosanna Cantavella es va llicenciar en Filologia Hispànica en 1979 per la Universitat de València, on ve realitzant la seua tasca docent des de 1980, i on en l’actualitat és catedràtica de Filologia Catalana (literatura medieval). Doctorada en Filologia Catalana en 1987, ha realitzat la seua labor investigadora, a més d’a la seua alma mater, també a Westfield College, Queen Mary University of London, al Warburg Institute (School of Advanced Studies, University of London), i més recentment al college Clare Hall de la Universitat de Cambridge, del qual és membre vitalici.
Els seus principals formadors i mestres han estat Manuel Sanchis Guarner, Joan Fuster, Lola Badia i Alan Deyermond. Els seus interessos investigadors s’han vingut centrant fins ara en: la dona com a subjecte literari; el concepte de l’amor humà a l’edat mitjana; Isabel de Villena; Jaume Roig; Ausiàs March; Joan Roís de Corella; l’educació medieval, i les humanitats digitals aplicades al medievalisme.
És membre corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona; directora de la revista Magnificat Cultura i Literatura Medievals, i membre fundador dels consells de redacció de Llengua & Literatura: revista de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), i de Tirant: Butlletí Informatiu i Bibliogràfic de Literatura de Cavalleries. Ha estat també membre de la junta directiva de diverses societats il·lustrades, com l’Associació Hispànica de Literatura Medieval (de la qual ha estat vicepresidenta), i Convivio Asociación para el Estudio de Cancioneros. És una gran advocada de l’aplicació d’eines digitals a l’estudi de la literatura medieval.