Skip to main content
Cantador

Pep Gimeno, Botifarra

Josep Gimeno i Montell, conegut pel nom artístic de Pep Gimeno, Botifarra (Xàtiva, 19 de març de 1960), és un cantaor tradicional valencià amb una llarga trajectòria en la música com a element festiu.

Va debutar en les albades del carrer Puig de Xàtiva amb catorze o quinze anys. De la mà del guitarrista Emili Vera a la dècada dels 70 va entrar al grup de danses Sarau i l’Escola de Danses de Xàtiva i al grup Ball a Banda. 

Des de 1976 ha dut a terme una important tasca de recopilació i adaptant cançons de la tradició oral valenciana, aprenent cançons populars i romanços tradicionals directament de boca de les persones majors, amb la qual cosa s’ha convertit en dipositari d’una part important de la cultura de transmissió oral en vies d’extinció. Algunes d’aquestes peces es van enregistrar l’any 1985 en l’únic disc de Sarau, Balls i cançons de la Costera, en el qual Botifarra ja interpretava –entre moltes altres peces ballables– un cant de batre, l’estil amb el qual més s’identifica.

El 2006 va gravar el seu primer disc signat en solitari Si em pose a cantar cançons, que va ser guardonat amb el Premi Ovidi 2007 al «millor disc de folk i noves músiques». 

Botifarra destaca com una de les veus més sol·licitades de cançó d’arrel tradicional i ha col·laborat, sol o acompanyat per la Rondalla de la Costera o el grup Ball a Banda, en multitud de projectes. Ha gravat diverses col·laboracions en discs de música d’arrel tradicional, cançó d’autor, rock, música simfònica i bandes de música. 

Té 11 discos publicats i ha rebut un bon nombre de reconeixements, com ara el Premi Ovidi (2006, Millor disc valencià de música folk), premis Enderrock (2008, pel disc Te’n cantaré més de mil; 2011, pel disc La barraca, i 2023 pel disc Ja ve l’aire), la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural (2013),  la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura (2016)  i el Premi Carles Santos de Música Valenciana al 2018 pel disc De banda a banda del Mediterrani.

Font: Viquipèdia

Saber-ne més encara