Skip to main content
Trobada de celebració i reivindicació

Aplec dels Ports

L’Aplec dels Ports és una trobada de celebració i reivindicació que se celebra anualment als pobles de la comarca històrica dels Ports, amb la característica que cada any s’organitza a un poble diferent i se n’ocupa una comissió diferent. El primer Aplec es va fer a Todolella l’any 1978 i des de llavors s’ha repetit anualment, amb l’excepció dels anys 2006 i 2020

L’Aplec recull anualment diversos milers de persones i compagina tant activitats lúdiques com concerts o teatres, a més d’altres més reivindicatives, centrades en la defensa de la llengua i cultura del país, com també en la reclamació de millores en les infraestructures per a la comarca. És habitual entre les edicions de l’Aplec que cadascuna tinga un lema que en destaque el caire reivindicatiu.

La idea va nàixer d’un grup de joves a l’estiu de 1977 a Cinctorres, i l’estiu del 78 s’organitzava el primer aplec a la Todolella, amb l’impuls del periodista Toni Mestre. Naixia com una trobada cívica, d’arrel popular, per a reivindicar la comarca i per a defensar la llengua i la cultura després d’un període en què el franquisme havia impulsat un estat uniforme i havia obstaculitzat qualsevol intent de reivindicar la cultura pròpia. En aquell primer aplec es va recuperar la dansa guerrera de la Todolella.

L’Aplec va rodant de poble en poble i cada any un poble i una comissió s’encarreguen d’organitzar la festa de manera completament autònoma, en una trobada que conjuga reivindicació i gaudi, i que reuneix gent de totes les edats.

En la primera roda els pobles que van fer aplec van ser la Todolella, Cinctorres, Villores, la Mata, Vilafranca, Herbers, el Forcall, Morella i Sorita, als quals posteriorment es va incorporar Portell. En les primeres trobades l’Aplec durava un dia, però amb el pas dels anys s’ha consolidat en tot un cap de setmana, l’últim cap de setmana de juliol.

L’Aplec és un exemple de cooperació entre els pobles i cohesiona la comarca i la projecta al món, i és, a més, aparador per a tota mena d’iniciatives culturals: presentacions de llibres, exposicions, xarades, taules redones… per a reivindicar el territori i per a denunciar les agressions al medi natural, la insuficiència d’infraestructures o la falta de polítiques per a frenar el despoblament, entre molts altres temes.

Saber-ne més encara