Commemoració de la Crema de Vila-real per les tropes de Felip V
Crònica de Manel Pitarch
Un 12 de gener de 1706, ara fa 308 anys, en ple període de la Guerra de Successió, els habitants de Vila-real es van negar a rendir-se a les tropes borbòniques i a abandonar la causa de l’arxiduc Carles d’Àustria, amb qui podien garantir-se les llibertats del poble valencià.
L’exèrcit botifler, sota comandament del comte De las Torres, va travessar les murades de la Vila. L’assalt, el saqueig i la crema de les cases, va tenir la conseqüència tràgica de 352 víctimes, veïns de Vila-real, entre una població aproximada de 3.000 habitants.
La repressió de Felip V al nostre territori, en resposta a les accions dels maulets liderats pel general Basset, va acabar amb la promulgació del Decret de Nova Planta (1707), que va suposar l’abolició de les Corts valencianes i dels Furs, és a dir, la pèrdua dels drets polítics i lingüístics dels valencians per imposició de les lleis de Castella.
Des de fa vint anys, les entitats Socarrats i Acció Cultural organitzen la commemoració de la desfeta històrica per al poble de Vila-real, amb una processó cívica i una ofrena. Els actes compten amb la participació oficial de l’Ajuntament de la ciutat, per tercer any consecutiu.
L’acte commemoratiu es va celebrar el dissabte 11 de gener, a la ciutat deVila-real, a la Plana Baixa. La comitiva que formava la processó cívica anava precedida per Els Miquelets del Regne de València, els quals van representar alguna escena per reconstruir els moments històrics. A les 18 hores s’iniciava el recorregut des de la seu de l’Associació Cultural Socarrats (Sarthou, 38), passant després pel Casal Jaume I (seu d’Acció Cultural del País Valencià), i va recórrer: la plaça Ortells, avinguda la Murà, els carrers Pere III i Major Sant Jaume, plaça de la Vila, Major sant Doménec i Lluís Vives, fins arribar a la Torre Motxa.
Després de l’ofrena simbòlica del llorer als peus de la torre medieval, es van pronunciar els parlaments, d’Antoni Royo (delegat d’ACPV), seguit del tinent d’alcalde i regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Pasqual Batalla, per finalitzar amb les paraules de Fermí Font, president de Socarrats Vila-real. En suport a l’acte, cal notar la presència participativa de la Comissió 25 d’Abril, de Xàtiva, representada per la regidora Cristina Suñer i diversos membres de l’entitat. En totes les paraules es va destacar la necessitat de mantenir la memòria sobre l’episodi històric i d’honorar els vila-realencs morts per defensar la ciutat i els drets valencians.
L’acte, amb més presència d’assistents que en edicions anteriors, va conclure amb la interpretació del conegut dolçainer Pasqualet de Vila-real, que va interpretar l’himne de La Moixeranga.
Ressó al Diari de la Plana