Crònica de Manel Pitarch
La Nit d’Escola Valenciana, celebrada a Vila-real el 13 novembre, a l’Auditori Municipal Rafael Beltran, va reunir autoritats i institucions de la cultura i la llengua al País Valencià, per lliurar els premis que atorga cada any Federació Escola Valenciana, una de les entitats més rellevants de l’àmbit lingüístic i educatiu. En la present edició els guardons van estar destinats a Joan Francesc Mira, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real i a la nostra Associació Cultural Socarrats.
Als inicis de l’acte, Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana, va fer un discurs reivindicatiu per reclamar la unió de forces de tota la societat civil, de tota la política, els sindicats i les associacions de tots els territoris que compartim llengua, per aconseguir els avanços necessaris en la construcció d’un futur en valencià i va oferir tot el suport a la Conselleria d’Educació, justament adreçant-se al conseller titular present. A la pantalla es van presentar els municipis on se celebraran les trobades 2022 i que ja es poden trobar a les pàgines web d’Escola.
En el capítol dels premiats, les primeres a recollir el guardó (reproducció escultòrica d’Andreu Alfaro), van estar les quatre dones que comanden la nau de la Normalització Lingüística a l’Ajuntament de Vila-real: Elena Chiva, Carme Martí i Mònica Soler, abanderades per la seua regidora Noelia Samblás. Fent referència a la trajectòria del departament, el qual va estar pioner en aquesta missió al País Valencià, la regidora va propiciar l’aplaudiment emotiu i espontani del públic, en esmentar la tasca del malaguanyat Pasqual Batalla, qui més anys va treballar per la llengua a la seua ciutat, com a regidor.
Tot seguit, el prohom de la nostra cultura, l’escriptor, antropòleg, i professor Joan Francesc Mira, va rebre el guardó a la Trajectòria Individual, que porta el nom en record de Josep Vicent Garcia, “per tota una vida plasmant la realitat lingüística i social d’aquest País, inspirant a generacions senceres a sentir la nostra causa com a seua”. Mira, molt admirat pels assistents, va demostrar una lucidesa i energia notables a través de les seues paraules i es va mostrar positiu i irònic, segur del treball fet i del que cal continuar, si pretenem la solidesa i prestigi de la llengua, a més de deixar ben clar qui són els actuals partits polítics que entrebanquen la llengua i la identitat dels valencians i les valencianes.
El premi Honorífic d’Escola Valenciana, que reconeixia “la incomparable tasca per la normalització i representació de la nostra llengua”, corresponia a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El president de la institució i també vila-realenc Ramon Ferrer va expressar el seu goig per recollir el guardó com a president de l’Acadèmia i al seu poble natal i va justificar la sèrie d’activitats que realitza l’Acadèmia sense ser les teòricament atribuïdes a l’entitat, però imprescindibles per aconseguir que els xiquets i xiquetes connecten amb el valencià de ben menuts i “acaben llegint El Tirant”, com a resultat simbòlic d’haver assumit l’aprenentatge i l’ús normal de la llengua.
El Guardó Extraordinari va estar concedit a l’Associació Cultural Socarrats, per “mantindre viva la flama de l’esperit Valencià i treballar de manera incansable els aspectes culturals que ens fan créixer com a poble i com a país”. El president, Fermí Font, va agrair el reconeixement parlant del valor de la tasca d’Escola Valenciana. També va remarcar la necessitat de l’associacionisme cívic, abans de fer un esment a les activitats que Socarrats han consolidat en l’àmbit de país, com ara la Marxa Cívica o el premi Socarrat Major, entre moltes altres. Va continuar amb una reivindicació per la llibertat de viure en valencià, sobre la qual treballa aquest col·lectiu des de fa 28 anys, i finalment va agrair també el treball de les juntes anteriors i de les tres persones que l’havien precedit en el càrrec: Vicent Cerdà (fundador), Anna Ángeles i Maribel Castillo.
Val a destacar la brillant conducció de l’acte per part de la periodista Susanna Lliberós, també membre del col·lectiu Socarrats. Més enllà de la funció de presentadora i de connectar les intervencions a l’escenari, va bastir de contingut poètic el guió, creant una atmosfera especial a la sala, tan sols superable per la melòdica calidesa de la seua veu. La interpretació musical i la guitarra de l’alcoià Hugo Mas, acompanyat per les violoncels Isabel Julià i Inés Sanz, aportava el contrapunt baríton i creava un magnífic efecte harmònic.
L’acte va comptar amb una nodrida presència d’autoritats, entre les quals el conseller d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà; la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà; el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente; evidentment els premiats: president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el vila-realenc Ramon Ferrer i la regidora de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real, Noelia Samblás, entre moltes altres de l’àmbit institucional, polític, educatiu i cultural.
La nit va posar el seu punt final amb l’actuació de Xarxa Teatre, a la plaça Major, i el sopar dels participants al restaurant El Casino, de la Caixa Rural, a la plaça de la Vila.
Més informació a Nosaltres la Veu i a Vilaweb.